登記成會員
搜索
查看: 4228|回復: 3

50222 遠足短訊留蹤服務

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上星期快走 M7、M8,響城門水塘起步時見到一張海報,關於 50222 遠足短訊留蹤服務。

簡單嚟講,就係將行山時位置以 SMS 傳送至香港通訊業聯會之服務中心。當有乜事上嚟,搜索隊都知你大約響邊。

而且 SMS 不用另收費(只限 Peoples、CSL(1010one2free、新世界傳動網) PCCW mobile、數碼通、3HK)。當然,「假 SMS」,例如 Whatsapp 及 ICQ 就唔得。

SMS 標距柱後就會收到回覆。因為免費及安全着想關係,建議行到咁上下,特別係有分支路時,或者改路線時,再補多個 SMS。

關於 50222 詳情,可睇番官網:http://www.cahk.hk/50222SMS/50222_SMS_chi.htm

我當日都試過其他網上類似服務,例如 Google Check-in 及 Facebook check-in,不過去到某 d 位置,由於上唔到網,所以 check-in 唔到。而 Google 及 Facebook 都唔可以將 check-in 位置 pending,結果係 check-in 唔到就收皮了。

希望發揮到作用啦
請問係咩機構主辦的?
上面咪有寫囉 -- 香港通訊業聯會