登記成會員
搜索
查看: 15759|回復: 22

Audioengine A2 還是 B&W MM-1

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

細佬最近心郁想換左對喇叭
上網爬左好耐
亦都去左D forum 問過,不過D友仔就離哂罩
講講下講到駁前後級又5.1
又話用某隻牌子SSD會好聲D… (咁都有人信?)
又話要用 Linux 行 Player 先好聲…
我真係比佢地吹到啤一聲
所以又想試下問下呢度D師兄
人少少可能答得詳細D?
些些儂!
(先假設價錢不是考慮因素)

心水如下:
1)Audioengine A2 - 體積細小,功效佳,性價比高(約$2000)
Screen Shot 2012-09-24 at 11.02.45 AM.png Screen Shot 2012-09-24 at 11.03.06 AM.png

2)B&W MM-1 - 體積也不大,可以獨立用 iPhone 直插,可USB輸入(約$4000)

3)i Teufel Box V2(Proi 的 OEM)- 名廠喇叭OEM,亦可直插,本地牌子(約$1500)
Screen Shot 2012-09-24 at 11.04.19 AM.png

小弟唔太熟,不過有某資深會員係用緊MM1

小弟之前玩過合併機,CD盆加書架喇叭,因小朋友的出現於是放棄這危險玩意並開始尋找可代替的電腦喇叭,睇過一些主動式喇叭,最後選擇B&W MM-1。

因為B&W於音響薄有名氣,而且聽過其書架及坐地喇叭,調音吸引,另外我的要求就是細而且方便駁電腦或 iPod 即 Play,所以就去試聽下MM-1,記得當時我去咗Times 9/F 蘋果店要求試聽,一開聲簡直唔太相信咁美妙的聲音係從咁細小的音箱出嚟,基於2.0系統關係,可以聽到人聲及樂器定位可以,跟住便是較嚴苛的測試--低音,MM-1的低音唔係果種深沉入心的感覺,但細小的音箱聽POP 或者 Heavy Metal 都可投入到,不得不讚工程師調音功力,最利害是再開大聲亦不會拆聲,最後一關便是價錢,"細、方便、享受音樂"等有力因素,我只好乖乖比錢。
c_Foo 發表於 24-9-2012 12:35 PM
小弟之前玩過合併機,CD盆加書架喇叭,因小朋友的出現於是放棄這危險玩意並開始尋找可代替的電腦喇叭,睇過 ...

你呢D說話簡直係膳稿… 講!究竟收左B﹠W幾多錢?
我認...我心急...原價買MM-1
c_Foo 發表於 24-9-2012 01:11 PM
我認...我心急...原價買MM-1

有唔係原價?
我在 Apple 官網看到 MM﹣1 係$4300
買時$4800, 有鋪做到9折.
係啵,睇錯,Apple Store $4888

唔知樓主本身用緊咩 speaker?
Screen Shot 2012-09-24 at 5.51.09 PM.png
c_Foo 發表於 24-9-2012 12:35 PM
小弟之前玩過合併機,CD盆加書架喇叭,因小朋友的出現於是放棄這危險玩意並開始尋找可代替的電腦喇叭,睇過 ...

唔該哂 c_Foo 大大

Homan 兄,我用緊果對 speaker 就係右上角呢隻O既早1代囉
不過D聲唔係好夠實,尤其係低音,可能同佢係用膠製有關?
用 SSD 好聲 d 呢 d 理論 -- 每個年代都有 d 高溫膠會提出。好似好耐之前嘅 CD 年代,香港某自種專業嘅音響雜誌提出,要 CD 好聲 d ,要用一隻幾百蚊一支嘅綠色 marker 響 CD 邊沿 (上面 -- 唔係 laser 讀 data 果面) 畫一個圈。

另外,有 d 白痴仔將錄音帶 line-in 入電腦,然後轉 MP3,再燒做 Music CD,之後又會變咗好聲咗......

所以音樂呢家嘢都好多時係心理作用。
egg_studio 發表於 25-9-2012 09:42 AM
用 SSD 好聲 d 呢 d 理論 -- 每個年代都有 d 高溫膠會提出。好似好耐之前嘅 CD 年代,香港某自種專業嘅音響 ...

所以有好多發燒配件出現, 仲賣得好貴, 而網上好多"用家"吹棒.
c_Foo 發表於 25-9-2012 11:16 AM
所以有好多發燒配件出現, 仲賣得好貴, 而網上好多"用家"吹棒.

我都見過有D神級 HIFI 玩家,話可以聽得出人地 set HIFI D 線用咩材料、又可以聽出錄 CD 時 D 樂器擺位同距離…
不過永遠無人會安排盲眼 AB test 去「叉撚廚」佢地…
總之,比我感覺係仲勁過神醫開山草藥…
BTW,我而家心水係 1)Audioengine A2; 2) B&W MM-1; 3) 先係個HK牌子 OEM Pro i...
Applepie 发表于  6 小時前
BTW,我而家心水係 1)Audioengine A2; 2) B&'W MM-1; 3) 先係個HK牌子 OEM Pro i......

你而家對Harmar Kardon 有咩問題?

Homan 發表於 25-9-2012 05:58 PM
你而家對Harmar Kardon 有咩問題?

對野D聲最近有D拆,好似比以前差,可能因為有次不小心推跌左右邊隻喇叭,同埋有濕狐化好阻定…
我估我會先試試 Audioengine A2,如果OK就呢個
MM1 價錢係 2.5 倍!
Applepie 發表於 30-9-2012 04:34 PM
對野D聲最近有D拆,好似比以前差,可能因為有次不小心推跌左右邊隻喇叭,同埋有濕狐化好阻定…
我估我會 ...

小弟現在用緊 Altec Lansing BXR1121 2.1 電腦喇叭,不過條 cable 爛左…
而家睇睇下… 我都想… 我想…

十烏係好阻定, 如果有十烏好平既都做到幾好效果
不過 sub woofer 真係好X阻定… 所以… 我決定…
Homan 發表於 6-10-2012 11:22 AM
不過 sub woofer 真係好X阻定… 所以… 我決定…

樓主有無 update? 不過小弟有 update 了…
Update 咗邊款?!