登記成會員
搜索
樓主: Homan

[純粹吹水] rim upgrade…

最終去左土瓜灣的單車店找呀 Paul,免費幫手上了飛輪
原來上飛輪只需要六角匙,拆先要用飛輪匙~
Homan 發表於 18-9-2012 12:52 PM
最終去左土瓜灣的單車店找呀 Paul,免費幫手上了飛輪
原來上飛輪只需要六角匙,拆先要用飛輪匙~ ...

...... 咁你最好檢查清楚上實未?因為飛輪要用「飛輪匙」上實,唔係用六角匙㗎喎...... (至少 SRAM 或 Shimano 飛輪都唔係用六角匙,你可參考官方網頁,有 PDF 教你用乜工具安裝及拆飛輪。)

當然,我都見過有人用手指扭實飛輪上嘅 Lock Ring 而唔「飛輪匙」上實...... 呢個方法係可以,但有可能會令 sprocket "R" 咗。
參考吓 Shimano 飛輪的安裝 PDF (官方網頁下載) ...... 完全冇用過六角匙㗎。

為生命着想,檢查清楚先好踩。

Screen Shot 2012-09-18 at 2.17.12 PM.png

佢唔係用六角匙,我講錯左… 係一個小圓柱型約3/4” 直徑的 Adapter,裡面有個六角(or 八角?)型的倒模,用來上實飛輪最頂粒螺絲…
我真係唔知果個野叫乜…
Homan 發表於 18-9-2012 02:33 PM
佢唔係用六角匙,我講錯左… 係一個小圓柱型約3/4” 直徑的 Adapter,裡面有個六角(or 八角?)型的倒模 ...

果粒嘢咪叫「飛輪匙」囉。
喔… 我以為一個膠柄有幾節單車鍊連住果舊野先叫「飛輪匙」?
膠柄有幾節單車鍊果把嘢用嚟拆飛輪,但唔知叫乜名。
egg_studio 發表於 18-9-2012 09:54 PM
膠柄有幾節單車鍊果把嘢用嚟拆飛輪,但唔知叫乜名。

網上找到了,叫「鏈刀」
掛左在房一年的時間,終於比我買到呔…
今日在將軍澳坑口村以 $340/條的價錢
(另加 $100 奶 ,豪比佢當手功錢)
入左 Crossmark 2.1 tubeless
睇住佢地上呔,話難唔難,但都幾費力
Homan 發表於 7-9-2013 03:30 PM
掛左在房一年的時間,終於比我買到呔…
今日在將軍澳坑口村以 $340/條的價錢
(另加 $100 奶 ,豪比佢當 ...

平時踩單車時可多帶一條內呔。若爆呔,就塞條內呔入去就搞掂。(有 d 人甚至塞泥及樹葉)

至於「奶」,有 d 人唔用,有 d 人覺得一定要,隨你鍾意。只要氣壓正確,  tubeless 同內膽呔爆呔指數差唔多,但千祈唔好做「入山就放氣」呢 d 謬誤。