登記成會員
搜索
查看: 9158|回復: 24

[純粹吹水] 大陸單車制造商直銷

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢排心郁郁想將我架硬架換做軟架…
但係又礙於畢直,2手D價又高我又唔識貨
新貨問親都sell我上萬果D
後來,網上睇睇下,有間廠出MTB碳架都係3千左右
大家幫下眼八卦下:
Screen Shot 2012-07-30 at 上午02.50.01.png
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

Screen Shot 2012-07-30 at 9.34.22 AM.png
唔係卦?打少個零?

Screen Shot 2012-07-30 at 9.37.18 AM.png
Screen Shot 2012-07-30 at 9.37.29 AM.png
仲有 29ER 軟架,唔知幾錢呢?

Screen Shot 2012-07-30 at 9.39.21 AM.png
如果三千幾,唔計避震 1800g (我估應該計最細 size...?),應該即刻買唔好考慮!! (後面加多個零就可以輕多 800g)

呢間工廠 / 公司 (其實真係唔知係廠 or 代理??) 約一年前已開始賣平價碳架,而車友之間都略有討論,不過大家都冇人做白老鼠。

分享少少經驗,碳架未必一定輕,特別響 MTB 上。唔同牌子嘅鋁架碳架有機會差唔多重 (視乎牌子及型號),而碳架要特別留意夠唔夠“食力”。

另一真實個案,有車友買咗某“新手最愛牌子” road bike 碳架 (48cm -- 成車都成二萬幾㗎 ~~ ),但重量比某美國牌子鋁架重 (5X cm, 唔記得 -- 成車萬頭),所以唔好有碳架一定輕 d 嘅先入為主概念。

不過話時話,如果係三千幾,買個二手鋁硬架都唔得,所以不妨做一次白老鼠。
egg_studio 發表於 30-7-2012 09:28 AM
唔係卦?打少個零?

咁如果買來試,之後買前、後避震,加套2x9(or 10?)件、break、RIM…
唔知加多5000落唔落到樓?(二手亦可)
Homan 發表於 30-7-2012 11:40 AM
咁如果買來試,之後買前、後避震,加套2x9(or 10?)件、break、RIM…
唔知加多5000落唔落到樓?(二手亦 ...

若平玩,可參考我意見:

前避震我有條三手 Tora..... 後避震有條二手(已 re-build)Fox Float,可以睇番二手買賣區。

Sram 平玩可以考慮 X7,性能同重量同 X9 差唔多,但價錢平好多。(有多餘錢就考慮 X9 or X0) 再平 d 的話,HawaiianDaily 好似有套全新 Shimano 極低級拆車件,你可聯絡佢。

Shimano 就比較容易買到二手。至於 SRAM 定 Shimano 好?你問十個人會有十個答案,好似究竟 Canon 好定 Nikon 好一樣,所以最好自己試一試。

車轆有平有貴,最平當然係大笪地神枱級嘅 NRS-G 原裝鈴,你有錢都買唔到。平玩可以好似我老婆及 HawaiianDaily 自織 Mavic 317 / 717,價錢二千有找。

另外,鵝頸、頭 bar、seatpose 及座位你都未計,不過睇吓有冇朋友有二手啦。

Brake 可以搵 d 一千樓下嘅油 brake。如果你睇過我換油教學,我建議買 DOT 油 brake,保養都平 d。

咁依家...... $5000 一定唔夠...... 但另一個諗法,你輕響車架上,其他零件用重嘢,咁好似有 d 浪費咗碳架嘅輕量。不如你把心一橫,用三千幾買大陸碳架,然後將你依家架車過件,咁應該平過你執過套零件。
egg_studio 發表於 30-7-2012 12:27 PM
若平玩,可參考我意見:

前避震我有條三手 Tora..... 後避震有條二手(已 re-build)Fox Float,可以睇番 ...

咁咪浪費左個架?
我無咁多位放零件,諗住成車咁放比人,之後自己執個軟架,行公路就 road bike
入山就軟架~
Homan 發表於 30-7-2012 12:32 PM
咁咪浪費左個架?

咁你可以賣淨架......
egg_studio 發表於 30-7-2012 12:52 PM
咁你可以賣淨架......

吓? 我真係懷疑有無人會要囉…
Homan 發表於 30-7-2012 12:58 PM
吓? 我真係懷疑有無人會要囉…

平有平賣,一定唔會賣唔出,只係賣到幾多錢。
你買果時都冇預二手價, 何必依家有要求, 既然有用要換架就入手>轉件>落山, 否則等時機真係世界末日都到, 上面不知名碳架除非上手攞過, 千萬唔好見碳就出哂水先得架
c_Foo 發表於 30-7-2012 02:38 PM
你買果時都冇預二手價, 何必依家有要求, 既然有用要換架就入手>轉件>落山, 否則等時機真係世界末日都到, 上 ...

如果好似我個車友咁買着個「重碳架」咁就唔止上中下出水,血都出埋。
egg_studio 發表於 30-7-2012 03:13 PM
如果好似我個車友咁買着個「重碳架」咁就唔止上中下出水,血都出埋。

乜野係上中下出水??
c_Foo 發表於 30-7-2012 02:38 PM
你買果時都冇預二手價, 何必依家有要求, 既然有用要換架就入手>轉件>落山, 否則等時機真係世界末日都到, 上 ...

你有冇識得車友買咗大陸無印碳架?
唔識, 將來或者有個....這就是版主大人
c_Foo 發表於 30-7-2012 05:23 PM
唔識, 將來或者有個....這就是版主大人

錯,呢版嘅版主已經買咗 Robot Doll team 架

我老公有D單車雜件岩既就拿去 ~ 你問下佢有乜我唔多識~
Jenny 發表於 30-7-2012 11:42 PM
我老公有D單車雜件岩既就拿去 ~ 你問下佢有乜我唔多識~

可唔可以影張相來呀

買支平輕叉都 2800 ~ 自織轆加 hub 都 2300  ~ 當送鵝頸、頭 bar、seatpose 及座位腳踏比你 . 5000 肯定出唔到車 ~ 過件再改少少野就得 ~

睇款似元朗有售的 cycle king 架 , 尾轆位好重 ~
hawaiiandaily 發表於 31-7-2012 04:21 PM
買支平輕叉都 2800 ~ 自織轆加 hub 都 2300  ~ 當送鵝頸、頭 bar、 seatpose 及座位腳踏比你 . 5000 肯定出 ...

但「平重叉」,例如 Tora,就 $280 得嘞,少一個零頭。
egg_studio 發表於 31-7-2012 05:16 PM
但「平重叉」,例如 Tora,就 $280 得嘞,少一個零頭。

28 bike Tora sell 900 HKD