登記成會員
搜索
查看: 9624|回復: 3

Peoples (CMHK) 4G LTE 初試

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

之前轉嘅 4G plan 今日開始生效。因好多人及同事都等緊白老鼠測試,想知 4G 快 3G 幾多,值唔值換機?

由於 4G 覆蓋範圍只有約 80% ,加上地鐵隧道內未有覆蓋,因此 Peoples 暫冇收 $12 隧道費。至於響隧道及某 d 未有 4G 覆蓋嘅地點,會變番 EDGE。EDGE 對我嚟講冇問題,因為我用 Peoples 個 EDGE plan 都有兩年,經驗就係去到邊都收到,而速度方面比某台嘅 3G 快。

講開覆蓋範圍,Peoples 就老實講有乜地方收唔到,但幾日前有同事到過某「假4G」台,d sales 就報稱 100% 覆蓋,總之你快 d 出機......

此外,「3G 慢過 EDGE」台就 call d 舊客,offer 緊 $80 500MB 嘅 3G plan,應該係驚 d 客仔轉台,因為「3G 慢過 EDGE」嘅旗艦機係唔 support 4G LTE。

測試:

響沙田某噏 dup 商場早餐,果度冇 4G。而行番去「冇咁噏 dup 商場」就有 4 格 4G(以 5 格為最高)。

響「冇咁噏 dup 商場」內,試 YouTube。睇「 金門土樓之旅」-- 7 mins HD video ,兩秒後就 load 咗,情況理想。

Screenshot_2012-06-16-10-32-41 copy.png
當返到公司後,將電話以 portable hotspot 連接電腦。公司內得 2 格,以 Speedtest.net 測試,得出以下結果。

Screen Shot 2012-06-16 at 10.32.08 AM.png

之後行過去「唔噏 dup 商場」(都係得 4 格),以電訊管理局嘅 Apps 做測試,得出以下結果。
響粉嶺露天大排檔收到4至5格(跳來跳去)
唔知係咪網絡多咗,近日多咗收爆嘅地方。

響一個 5 格地方,去到 50MB download 了。

我在12/9都會轉去 ABC 台4G/3.5G plan,到時又用 HTC Sensation 及 iPhone 4 試下