登記成會員
搜索
查看: 4488|回復: 2

Mac行 IE 簡便方法(除 Parallel 及 Bootcamp)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Mac 要行 IE ,一般可以用 Parallel 或 Bootcamp。前者要 license,後者免費,不過要 restart 電腦。

響 Mac 上行 IE 近年嘅需要性越來越少,一來大部網頁都 support Mac / Firefox (正確嚟講,係符合 W3C),二來 IT 水平仍停留於九十年代嘅香港馬會都已經 support "non-IE / non-M$" ,所以響 Mac 上行 IE 嘅必要真係冇乜。

不過,除 Parallel 及 Bootcamp,其實仲有幾種模擬器。資深 Mac 用家應該會用過 VirtualPC,不過自從被收購後都冇再 update。反而另一 open source 軟件 Wine 仍有人開發。用 Wine 好處係,唔似得用 VirtualPC 及 Bootcamp 咁要 install Windows (要 license), Wine 可響冇 Windows 情況下運行 IE。

Screen Shot 2012-06-08 at 10.39.25 AM.png

Wine 雖然免費,但 setup 及 config 極度困難,我早前都搞咗幾日先 setup 到 IE6。後來,搵到一個 Wine 用嘅 GUI,叫 WineBottler。

Screen Shot 2012-06-08 at 11.20.30 AM.png

WineBottler 只係 Wine 嘅 GUI,不過用上嚟就十分方便,例如我要 install IE,只需響 WineBottler 介面上選擇 IE 6 / 7 / 8 ,install 後就用得,唔駛搞幾日。

我試過  IE 6 / 7 / 8 ,其中 IE 8 係唔用得,應該仍然開發中,或俾 d developer 研究。IE 6 則因為好多網頁都唔 support,所以玩完就 delete 咗。最後保留咗 IE 7 同大家分享。

除 IE 外,內置幾個 Windows software,可直接 install。若要其他選擇,可到 Wine forum 搵搵。

Screen Shot 2012-06-08 at 1.35.18 PM.png
Install IE 7 中......

Screen Shot 2012-06-10 at 11.19.52 PM.png
瀏覽大笪地 -- 留意 header bar 嘅中文 title 出唔到,而右邊「編輯推介」冇圖片,此乃 IE 對 Discuz 問題,與我地無關。

要留意係,Wine 只係一個模擬器,唔似 Parallel 及 Bootcamp 咁直接利用 hardware 運行,所以速度奇慢(用過 VirtualPC 就會明白),玩吓就 OK,千祈唔好認真用
既然慢吞吞咁有乜嘢用?
超級神秘人 發表於 11-6-2012 11:04 AM
既然慢吞吞咁有乜嘢用?

係冇乜用㗎,只係 for 研究同玩吓,唔可以用嚟工作及娛樂。

真係要用 IE,建議用番 Bootcamp 或 Parallel

此外,Parallel 又做緊特價,轉載 http://mupromo.com/

Screen Shot 2012-06-11 at 1.43.09 PM.png Screen Shot 2012-06-11 at 1.43.43 PM.png