登記成會員
搜索
查看: 5311|回復: 7

HTC One XL 4G 手機

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近日中國移動香港推出 4G 服務,簽約兩年零機價出機全數回贈,加上可以響大陸上網唔駛漫遊,所以出咗部 HTC One XL。

幾日前落電器鋪比較過市面幾部 4G 手機,再經會員提醒後,決定出 HTC。

基本上 Android 機嘅功能大同小異,只係各牌子響 interface 上有少少唔同。比較過之前嘅 Sony Arc S,大概有以下分別:

• CPU 當然快咗,但一般使用手機嚟講,Sony Arc S 嘅 1.4 Hz 同 HTC 嘅 1.5 GHz 雙核心感覺差唔多,但響玩 3D game 時就有分別,但唔係好大。我早前響 Sony Arc S 買落嘅 games 有 Dead Space 、Shadowgun、Modern Combat 3,其中 Modern Combat 3唔 support HTC,而另外果兩隻可以 "transfer" 至新機,唔駛再買多次。
  • 相機方面就差好遠。雖然舊、新機一樣係 800 萬 pixel,但 HTC 可以響拍片(1080p HD)時同時影相,我用呢個功能影魚及蝦,發現方便好多,享受到連續對焦嘅方便。
  • 另外有 d 小功能幾有用,例如將電話放響袋入面時(其實係電話前鏡頭 detect 到黑暗時),鈴聲會加大。
  • 亦由於有前置鏡頭,響 Android 4 下,可以用 Face unlock 功能,亦可以響 Skype 視像通話。
  • 4G 方面,因為月中先轉 plan,所以暫時用唔到,遲 d 先測試速度。
  • 而 Sony Arc S 有                                                         Noise Shield,而 HTC 冇......
  • HTC supports NFC,可以 set Profile 及查八達通...... 遲 d 會試吓自製 NFC tag。
  • Home Screen 方面,Sony 明顯比 HTC 好,因為 HTC 冇利用大 screen 嘅_優勢去 support 一 d 可調節大小嘅 widget。而 Sony 則可彈性設計 Home Screen。

DSC_1608.jpg DSC_1609.jpg

相方面,已放響作品區,請到此 post 睇睇。http://www.photomarket.hk/forum. ... tid=4574&extra=

頭先去行山,加多張小貓及全景相。
顏色方面,明顯比 Sony Arc S 自然,冇偏紅問題/風格
有沒有 AB 相片比較?
Homan 發表於 5-6-2012 07:08 PM
有沒有 AB 相片比較?

冇,總之冇偏紅啦。
內置相機有HDR功能,試影黃昏公路。
上圖為自動模式;下圖為HDR

睇上去頗自然,不似某d傻瓜機自動推高飽和度。
睇落幾好,用落部機熱唔熱,小弟部銀河筆記本熱到煎蛋
經試用「大陸上網唔駛漫遊」,真正如 Peoples 所講,「可以睇到香港睇到嘅網頁」,Google+、Facebook 等冇問題,而搜尋敏感字眼亦未有阻擋。
乜嘢係「可以睇到香港睇到嘅網頁」?