登記成會員
搜索
查看: 13298|回復: 7

魚缸CO2入門

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

魚缸CO2入門
前排有朋友送咗個CO2樽,基於人出雞我出豉油,就去咗金魚街買咗CO2器材,有表頭、擴散器、喉管,一共二百五左右。

朋友細缸(10L)約兩秒一個泡,咁我暫時試一秒一泡先,再睇之後情況再調整。
呢個係未開始用CO2前。我只養陰草,因此冇CO2都冇問題。而現階段先睇下現有嘅草有冇生長得快d,同埋黑毛藻會唔會減少?據朋友經驗,由於水質變酸, 黑毛藻會少咗。

稍後繼續 update,請留意~
金魚呢家野無研究,不過側聞玩得顛可以好敗家

加番張擴散器相
Homan 發表於 1-6-2012 08:20 PM
金魚呢家野無研究,不過側聞玩得顛可以好敗家

正確嚟講我呢 d 叫熱帶魚,同金魚玩法唔同。

熱帶魚可以齋養魚,或者加 d 陰草,即係唔需要 CO2 都生長到咦植物。價錢好平,因為打理得好的話, d 草及魚會自然繁殖,所以唔需要揼好多錢。而草及魚方面,我都係響金魚街或大埔買,幾蚊幾條,所以好經濟。

加咗 CO2 後,可以養 d 所謂陽草,即係需要 CO2 嘅植物,不過呢類草嘅價錢同陰草一樣,十元廿元已經有交易,淨係套 CO2 要投資少少。

我呢隻唔用電,冇 timer,所以只係 $180。個氣樽最貴,不過唔駛錢。而一支氣可以用兩、三個月,叉氣都係幾廿蚊,所以好難會敗家。
哦… 我唔識分呀
我有個 friend 在家有個十呎巨魚缸
睇落好似潛緊水咁
佢無透露駛左幾多(老婆在旁)
不過佢話我玩相機相比濕濕碎…
Homan 發表於 1-6-2012 09:31 PM
哦… 我唔識分呀
我有個 friend 在家有個十呎巨魚缸
睇落好似潛緊水咁

十尺缸唔算貴,連過濾及照明平玩大約都係萬零二萬。我有同事早前都訂造個三米缸,用嚟養熱帶魚,有人造水流(模擬河流環境),有自動換水系統(即係駁 d 喉到廁所),加上係訂造 -- 造入牆缸,都唔係好多錢,一定平過相機。

你朋友應該貴在魚?如果十尺缸,大多數人都養咸水,一般魚同珊瑚都貴,除非有潛水牌,自己落海收集。另外,若養龍吐珠果類,都要兩、三米缸以上,而一樣係器材有限錢,條魚最貴。
egg_studio 發表於 2-6-2012 10:25 AM
十尺缸唔算貴,連過濾及照明平玩大約都係萬零二萬。我有同事早前都訂造個三米缸,用嚟養熱帶魚,有人造水 ...

係,有珊瑚同熱帶魚,個環境搞到好似 finding nemo 個海底咁~
我估佢口吻,佢駛左6位數字在缸魚度
樽 CO2 玩咗個半月終於用晒,不過實際時間應該耐 d ,因為有一日我操作有誤,唔小心放咗好多氣出嚟。

尋日到金魚街叉氣,我個 1kg 樽報價 $90,隔日攞。後來去咗 d 消防器材公司(因為滅火筒入面果 d 都係 CO2),$40 就搞掂,5 分鐘入完。