登記成會員
搜索
查看: 4845|回復: 2

Handbrake 轉換 MTS

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早兩年有 post 講 import MTS 入 iMovie,不過試過用 Disk Image 方法,發覺唔得,而 MTS Converter 要俾錢,不過最後用 Handbrake 搞掂,又快又唔駛錢。

響 Mac 機入面,用 VLC 可以直接開 MTS,但唔可以 export ,因此需用 Handbrake 轉為 mp4,供 iMovie 使用。

Screen Shot 2012-05-07 at 7.28.57 PM.png
Handbrake 內,選要轉換嘅 MTS 後,右邊 preset panel 內選 Regular Normal,咁 size 及質素都可以大概同 MTS 分別唔大 -- 至少肉眼睇唔出分別。

Screen Shot 2012-05-07 at 7.29.13 PM.png
轉換後變成 mp4,響 Mac 入面㩒 spacebar 就立刻睇到。

Screen Shot 2012-05-07 at 9.26.25 PM.png Screen Shot 2012-05-07 at 9.26.06 PM.png
比較下,左邊係 MTS;右邊係 mp4
正呀,好似係 so far 最簡單的解決方法!
Homan 發表於 7-5-2012 11:15 PM
正呀,好似係 so far 最簡單的解決方法!

錯,最簡單方法係唔用 MTS ...... 根據某版主講,你部三防可以 set 用 MP4 格式,而不用 MTS......