登記成會員
搜索
查看: 6482|回復: 3

[推介/評論] 換 brake 油教學

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大笪地某版主嘅 MT bike 炒車後,前 brake 不能操作,症狀係拉 brake 時感覺到沒有壓力,而 brake 皮未有操作,結果就係停唔到車。

呢個情況有可能係因炒車炒爆油喉或 brake 本身,但初部用眼去睇,見唔到有漏油痕跡,但確實從拉 brake 知道,油喉應該冇油。

除咗買套新 brake 外,可以嘗試放氣及加油。

MT bike 嘅油 brake 結構同私家車嘅 brake 原理差唔多,而單車及私家車都應該用咗一段特定時間後換 brake 油。例如版主呢套 brake,用嘅係 DOT3 或 DOT4 油,正係大部分私家車使用嘅。因此,大家可直接到汽車用品鋪購買。若然錢多,可幫趁單車鋪,購買所謂單車用 DOT 油,至於有冇需要及值唔值,就見人見智了。

其實一般單車鋪都係用汽車果 d ,因為 DOT 本身已經係一個 standard,其實冇再分為汽車 DOT 及單車 DOT。

但有 d brake 不可用 DOT 油,一定要用礦物油 mineral oil(例如某日本牌子),咁呢 d case 就要幫趁單車鋪買單車用嘅礦物油了。至於礦物油及 DOT 有何分別?本教學不探討,大家可以上網搵或另開 post 研究。

將 brake  level 調至水平,打開油壼。

IMG_1012.JPG IMG_1013.jpg

打開後,見 brake 油 level 已得番一半,明顯 brake 油不足。

Brake 側邊有一個 valve ,用 8mm 卜頭扭開後,正常會有油漏出。但扭開冇油,估計由於油喉有空氣。

為方便工作,將 brake 拆出嚟。記得放入塾片,以免 brake 皮夾埋後彈唔番開。

IMG_1015.jpg IMG_1016.jpg

首先拉住 brake level,讓油因地心吸力向下流,所以有油開始從 valve 滴出。

響油壼慢慢倒入 DOT 油,不斷輕輕收放收放收放 brake level,切忌快及大力,否則 DOT 油會淺到四圍都係。同時輕輕敲打油喉,令裡面空氣溢出。

直至 valve 有油漏出,表示油喉差唔多滿油,就要做另一個重要步驟 -- 放氣。

由於放氣時需兩個人,因此冇人影相,結果就係大家請睇文字,真係唔明就搵 YouTube,或回 post 查明。

放氣目的係將整個 brake 系統內之空氣放走。

• 先將 valve 扭實,然後拉住 brake level,再將 value 扭開少少,直至有 brake 油漏出,同時 brake level 會再降低少少。
  • 將 valve 扭實,慢慢放開 brake level,留意 oil level 會下降,必須同時倒油入油壺,否則一乾塘,空氣就會由油壺入埋去,又要重新搞過。

重覆 (1) (2) 步驟,直至冇空氣響 valve 溢出,同時 brake level 拉住時感覺扎實。

為安全起見,響平路慢速試一試係咪真係可以停車先~~~

若大家有上網研究,應該見另一種方法,大概係用一條膠喉連接 brake 本身及一個針筒。呢個亦係方法之一,而且放氣會放得更快,不過由於版主突然到訪,我冇膠喉及針筒,所以要用呢個麻煩少少嘅方法。若其他會員下次有幸炒車,會教大家用膠喉及針筒方法修理。(膠喉及針筒另一個優點,係一個人搞掂,所以會有人可以影相。

以上教學僅為參考,因每款 brake 結構有少少不同,例如有 d 款式嘅 valve 設於 level 上,或 brake 及 level 都有。因此,除非認識 brake 嘅結構及原理,否則切勿亂試,應該去單車鋪維修,或買過套新 d 同貴 d 嘅 brake。
好深 ~ ~", 我D錢都係要比人賺..
brake 塾片那裡有得賣?老闆娘報稱要一 set 才有又冇講一 set 乜野
brake 塾片 求其搵張紙皮就得