登記成會員
搜索
查看: 4339|回復: 4

AA XC 13-11-2011 環塘比賽 賽後報告

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

星期日比賽大會報稱參賽人數破紀錄,而大會亦安排十分好,響單車徑各入口處都棟個義工,提醒有單車比賽,而亦感謝各行山人士禮讓,特別係操毅行嘅毅行者。

更好嘅係,比賽日見唔到 d 冇頭盔嘅新手反方向踩單車。

響冇對頭車情況下,我及 Willy 都以 57 mins 及 58 mins 環塘。第二個圈就因體力衰減,「突破」咗一小時。結果以 2hr 03 mins 及 2hr 05 mins 雙圈收工。

而大部分頭車都係 29" ,唔知係咪因為咁,今屆比賽大部分人整體成績都推前幾分鐘?比賽時第一圈跟住呢班 29" 車群,去到水塘路時就見到 29" 及 26" 嘅差距 -- 響相對平坦嘅沙泥路上, 29" 就如踩馬路一樣,車速唔太受石頭及樹根等起形影響,所以到第二圈時,已經墜番入 26" 車群內。

第二圈時,臨出水塘前約五百米左右(溫泉位)時,見到有車手飛入水塘內。希望車手平安冇事。

睇番上兩三年成績後,發現今年最後果位參賽者(不計 DNS ),都只係 1hr 11 mins 一圈,之後果 d 已經 cut off,由此可見,比賽水平越嚟越高。

多謝攝影師 Facebook 放相:

http://www.facebook.com/media/albums/?id=532994262

今日響體育世界有報導,仲見到單車版版主上電視㖭
有冇可能cap個screen望下先
我今晚 capture 給你看