登記成會員
搜索
查看: 6298|回復: 3

急走青衣回歸徑

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

經常見攝影友響青衣回歸徑影青馬大橋,一路都想去行吓。今日有工作響青衣,中間有兩個鐘 break,所以快上快落,到回歸徑走咗一轉。

因時間關係,響長亨邨搭巴士上長宏邨。巴士總站對面就可見青衣回歸徑指示牌。

見到果牌後,向左沿寮肚路向山走。大約行一分鐘多 d ,就去到回歸徑嘅「北面入口」。

「北面入口」拾級而上,大約走兩、三分鐘,就會見到回歸徑紀念亭。因為今日好多人,所以冇影相。不過個亭建築上冇乜特別。

回歸徑紀念亭向西行約一分鐘,可見青衣北岸公路及船廠。

行多十分鐘,就上到最高點。呢度可飽覽馬灣。不過今日空氣唔清,大嶼山只係隱約可見。

再行前少少,可從另一個角度欣賞青馬大橋。

因時間關係,呢次青衣行山之旅仲趕過歐洲十六國四天遊。匆匆跑落山,搭巴士繼續返工。

當年因工作需要,在青馬橋都未通車時首次上去, 果時未有山徑, 成個山頭都係爛路, 有d位仲要剷草而行, 之後分別於通車當日及97年底上過一次, 條山徑起好後都未上過去, 等天氣清d上去影下相先, 但而家唔知仲可唔可以走到面向青馬橋的山崖邊呢, 如果唔係前景或會被樹木遮擋。
我見有小路通往你所謂嘅山崖,當日趕時間,冇行過去,因為果條路係掘頭,要原路入原路出。