登記成會員
搜索
查看: 8616|回復: 9

[開箱文] Shimano 兩用踏

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

舊腳踏撞石爆 bearing,而早前見有車友入咗對 Shimano city 用腳踏,諗過應該可以試吓響 MT 用,一方面 XC 可上 lock,而 downhill 時可當平踏,所以平平地買番對玩吓。

初部踩過兩次村路,上落 lock 同其他 Shimano 型號感覺一樣...... 講開又講,Shimano 對對 lock 踏嘅結構其實一模一樣,只係物料唔同,好似依家 d 日本車咁,用晒共用零件,所以平貴型號性能一樣,只係重量不同。

開頭有擔心會唔會兩邊唔同所以會亂,用落發現由於兩面重量一樣,所以踏空時腳踏唔會自動反去另一面。

DSC00292.jpg DSC00293.jpg DSC00294.jpg

我以前個lock加左個踏,就會出現「踏空時腳踏唔會自動反去另一面。」呢個情況…
It is my first lock pedal, I used it for several months.
可能呢對玩幾轉又撞石撞爆...... 之前已經撞爆兩對踏。
Homan 發表於 11-8-2011 10:57 PM
我以前個lock加左個踏,就會出現「踏空時腳踏唔會自動反去另一面。」呢個情況… ...

我以前個lock加左個踏,就會出現「踏空時腳踏唔會自動反去另一面。」呢個情況

唔會,咁咪好囉。
egg_studio 發表於 12-8-2011 11:27 PM
我以前個lock加左個踏,就會出現「踏空時腳踏唔會自動反去另一面。」呢個情況

唔會,咁咪好囉。 ...

typo...
係咪$498?, 仲有冇平d的選擇(唔需要Lock)
唔駛 $498,有約75折。

如果平 d 可考慮 Wellgo 平踏(行 bearing ),我之前用過,你可試試。
同我對一樣喎ching!!
Doug 發表於 22-8-2011 10:38 PM
同我對一樣喎ching!!

都係黑色?近期見好多人用,用落覺得幾實際,缺點就係重咗少少。