登記成會員
搜索
查看: 4075|回復: 4

Final Cut Pro X vs Final Cut Studio

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近日推出的Final Cut Pro X,網上好多人批評似 iMovie Pro 多過是 Final Cut 的 upgrade...
爬左好耐文,歸納出來的是:
Apple 出 Final Cut Pro X 是想針對一些進階業餘用家,以補 iMovie 不足之處;
而對一些一向以 Final Cut Studio 做專業級製作的,最好還是先不要上 Final Cut Pro X 了…

睇完之後,我反而對 Final Cut Pro X 有興趣~~
其實adobe premiere pro 一樣咁易用
我過去都用慣 Premiere,亦嘗試接觸 FinalCut Pro 及 Express ,但最後發現對於一般 video edit 工作,iMovie 又快又簡單。

而對 Mac 年資不高嘅人應該唔知,Apple 以前出過兩個 version 嘅 FinalCut,一個係 Pro ,一個係 Express。Express 就如 X 一樣主打業餘人士,而價錢平好多(可由 HawaiianDaily 補充)

而 iMovie 早期 version 同現時 version 無論介面、操作方法都完全唔同,當時有人認為 Windows 嘅 Movie Maker 係抄 iMovie (個介面及操作真係 "咁啱" 一樣)。而現時 iMovie 就變成 FinalCut Express 的介面及操作。
大家都有用開~
呢個係 final cut studio 3 的 manual
from Apple:  http://manuals.info.apple.com/en_US/Exploring_Final_Cut_Pro_7.pdf

自從入左60D,對video editing 很有興趣,希望可以學一招半式來娛樂自己浪費光陰~~
willywong 發表於 11-8-2011 06:30 AM
其實adobe premiere pro 一樣咁易用

我 iMovie,Premiere Pro 都有,上次我做的 Time Lapse photography 試相就係用 PP 做的~~