登記成會員
搜索
查看: 5347|回復: 15

[活動召集] 八月22-23汕尾單車團(15-8-2011 資料更新)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

資料已更新,請睇 post #15

因八月比較清閑,而早前曾向威哥打探海龜島現況,有可能海龜島已經變成遊客區,所以冇乜衝動想去。計劃另一個兩日一夜(或三日兩夜)大陸團。大家有意見可以分享。

計劃行程:

沙頭角出發,沿海邊路到葵涌,然後跨過山 --> XC 路,抵達澳頭,即係上次惠州三天團的路線。據上月威哥講,上月人少,早上出發,午餐已經踩到澳頭。

而響澳頭繼續沿海行,轉 324 國道,直剷汕尾。然後搭車 / 包車返回沙頭角。

大家可諗諗。

極有興趣, 但只能兩日一夜(Sat&Sun), 19&20唔得。另外想問下幾時會去環下塘或其他越野單車徑?
環塘就如下午茶,一般我及 Willy 星期六或日早上。有興趣直接 call 我地。

汕尾路線應該係 2 日一夜,我另外都有朋友有興趣及研究路線中(因佢都係預2 日一夜,同埋未去過汕尾),而一定不會係 20/8,因為當日我另有大陸單車團(睇另 post)
than 13 or 14 go 環塘
咁暫定 13/8,你砌咗車未?
下星期中好似大雨,唔知乾得切未
willywong 發表於 4-8-2011 04:00 PM
下星期中好似大雨,唔知乾得切未

如果係環塘落雹都冇所謂
今個星期日有冇人去? 或者行山?
買咗省交通圖 -- 可見沙頭角往汕尾路線,假如不往汕尾,可於澳頭後無耐向南,抵海龜島。

egg_studio 發表於 5-8-2011 01:23 PM
買咗省交通圖 -- 可見沙頭角往汕尾路線,假如不往汕尾,可於澳頭後無耐向南,抵海龜島。

去海龜島要坐船嗎? 總共要踩幾多Km?
嗚哇~~~~
alexphoto 發表於 6-8-2011 01:12 PM
去海龜島要坐船嗎? 總共要踩幾多Km?

陸路可達,地圖上名為「海龜自然保護區」就係我地所謂嘅海龜島。不過朋友上次去已經係十年前,而據知現在可能不可以隨便進入。
今個星期會去嗎? 我想早d知, 以便安排其他節目。
Sat我要下午,Sun就清早最好,返到屋企仲有下午陪屋企人
冇van call我會葵芳踩入環塘,不會多費力
大陸團暫定 22-23/8 (Mon & Tues) ,由沙頭角出發,終點為汕尾,但由於冇人去過,未知路面情況,所以預計 Sat 中午到達澳頭後,去得幾多得幾多,而 Sun 中午搭車回程。

全程以快踩為主。

暫時有三個人報名,已成團~~
出發日期更改,請另看新 post