登記成會員
搜索
查看: 8363|回復: 9

神山之旅(上)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

馬來西亞的神山,響當地人眼中,一生人點都想去一次,就好似日本人對富士山嘅情意結(同行嘅係一個日本人,都係行慣山嘅)。我響酒店問有關上山嘅資料時,酒店 front desk 有三個職員,其中一個人去過,而其餘兩人都表現出十分敬重嘅表情。

因相片闊 1000 px,請按上右方“切換到寬版”

Full album at http://www.eggstudio.com/G3/index.php/hill

神山易唔易行?兩三年前響某電視台拍咗個神山特輯,內容大約話好難行、又會有高山症,結果「神化」咗神山。如果唔計高山症-- 因高山症唔係人人會有,而係視乎個人體質,做開運動嘅人一樣可以有。不過以我過去經驗,大部分地球人都唔會有,而有果 d 只要做適當減壓,最後都會冇事...... 如果唔計高山症的話,神山對於有行山底子嘅人,頭大半應該冇問題,難度最高嘅係最後個 900 米高度(約 2.2 km 路程)。

開始看相看故事:
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽,您當前積分為 0

至於點難行?下會分解。請睇下集。

full album at http://www.eggstudio.com/G3/index.php/hill

真心羨慕 eggstudio 兄可以周遊列國… 而且又願分享…

想問床位是「山上一個床位已經等於兩晚五星酒店...」 即是幾錢?
List price 係 550 馬幣一個床位。但我買 "行山 package",所以冇咁貴。Package 價錢係 980 馬幣,包五餐一宿:
床位
午餐(相中果個 lunch box)
晚餐(十分好食嘅自助餐)
宵夜(出發攻頂前果餐,得炒粉麵飯+生果及咖啡奶茶)
早餐(上完山頂落番旅館食早餐)
午餐(響起點另一間餐廳,水準十分高嘅自助餐)

另外包登山證、cert (成功登頂會有 cert)、保險及交通。

而 KK 市 (沙巴首府、神山山腳) 一晚五星酒店約 200-300 馬幣起(當然有平有貴),包早餐 only。
嘩, 你着短褲攻頂唔凍咩?
ymk 發表於 2-8-2011 11:58 AM
嘩, 你着短褲攻頂唔凍咩?

當晚山上溫度大概 1-2 度,但當 keep 住行時,身體都會出汗,而且有褸,所以只要個身暖,「短褲腳」問題不太。
3年前毅行,上到山上風又大又冷,不過keep住行,當時我都係背心短褲…
好懷念毅行啊!!
我都打算2012年去神,好多謝你嘅分享,
有問題不妨問~
seeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Thanks !