登記成會員
搜索
查看: 4603|回復: 3

香港國際機場 2030 規劃大綱

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

機管局近來進行緊咨詢,想知道社會對機場擴建嘅意見。現有兩個方案,一就係擴建現有客運大樓,不過維持兩條跑道;二就係起多一條跑道,另外加建新客運大樓。

早前響荃灣某商場開咗個展覽會,介紹兩個方案的優劣。我攞咗資料,scan 了主要幾頁,大家可參考吓,理性討論,有意義嘅意見可以趁咨詢期未完結向咨詢機構「社會科學研究中心」反映。

問卷可 download,請留意最後一頁。

份野hard sell 方案2得好緊要啵…
點先…

我唔反對起第3條跑道,趁而家香港有錢有優勢時起係對
但份文件,都唔係站在對等立場,同問你「你有乜理由唔支持方案2?」差不多…
我都寄咗意見書,同樣贊成起多一條跑道,或者再長遠 d ,起夠兩條,期中一條 for 內陸機用。

我都同意有「你有乜理由唔支持方案2?」嘅感覺,不過我有去到果個展覽,展覽就好公正地講解兩個方案的優劣。
egg_studio 發表於 13-7-2011 03:57 PM
我都寄咗意見書,同樣贊成起多一條跑道,或者再長遠 d ,起夠兩條,期中一條 for 內陸機用。

我都同意有「 ...

「內陸機」? 在航運上,香港仍然非常獨立,九龍仍然有「新九龍」及「維多利亞城」呢…
你指國內航班吧? 都是「國際航班」呢