登記成會員
搜索
查看: 6655|回復: 15

[活動召集] 台山、開平碉樓單車團

活動類型:
上山下海
開始時間:
25-6-2011 11:06 PM 至 26-6-2011 11:06 PM 商定
活動地點:
臺山、開平
每人花銷:
1200 元
已報名人數:

六月二十五及六日 (星期六、日) 包團到開平碉樓,團費約 $1100 左右。

唔係威哥的團,而係 Action Asia 朋友搞的,因此肯定有大酒店住,有巴士及貨車跟隊 (亦因為如此,團費比較貴)。

路線如下:

福田集合 --> 台山 --> 三合--> 赤水 --> 蜆江 --> 百合 --> 赤坎 -->三埠 --> 赤坎古城 --> 開平碉樓

有興趣請星期一前報名。有問題可回 post 或 PM 問。(請 PM 給 egg_studio)

暫未通過 (1 人)

留言 每人花銷 申請時間
willywong 自付 29-5-2011 09:22 AM
樓主,用番自己account吧!
就係唔記得轉 account......

回程係咪將箭咀倒轉?
初頭以為威哥啲friend攪!
Christian 搞的,搵咗一間有做單車團嘅旅行社包團。Christian 報稱唔會一日 keep 住 30km/h 踩七個鐘。
想問路段以公路定XC路為主,假如係前者為主既話想以RB出戰。
回復 6# hongdonald

踩長途,又唔知中間路況,用MTB會比較穩陣啊~~
就算唔係XC路,但踩咁長屁股/背脊受罪啊
或者問問搞手,團友用咩車多!
佢地多數mtb,用唔用硬叉你決定.r7你有mtb一齊去!
部MTB好少踩再加上自己鐘意踩RB多D
與其放佢係度不如放比車友,今日會以靚價賣比一位叔父朋友~
回復 10# hongdonald

一轉手賺幾多呢?
賣二手野比人當然要蝕,由於CANYON係香港比較少+部車極新,賣價大紉係比當初既買價平2500左右,因為個位係叔父,做事爽快唔講價
回復 12# hongdonald

以你架車車價大約蝕10﹪﹣15﹪左右吧?
咁都算唔多
回復 4# willywong

回程響開平坐車返深圳

團費方面,已包一架單車,如果自備單車就減 $100,另外包全程旅遊意外保險、立園及自力碉樓門票。

如果你參加過威哥 d 團,咁呢個團嘅分別係乜都 book 好晒先出發,另外踩單車唔算多,主要去睇吓風景。
去開平雕樓可以睇下「讓子彈飛」的拍攝場地啊!
應該唔會去果個片場......
加番開平土樓的相片。兩年前曾與探險版版主遊覽,今次單車遊可算舊地重遊。

今次經大笪地宣傳後,連兩大版主、同事及朋友,total 8 人,加上搞手朋友及她的團友,整團人應該有二、三十人,真正可以慢慢踩。