找回密碼
 登記成會員
搜索
查看: 5090|回復: 1

[推介/評論] 幾好的台式齋店 -- 素食一家簡評

[複製鏈接]
發表於 30-3-2011 20:55:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

×
前幾日經過洗衣街,幫趁咗素食一家。

環境一般,宗教色彩包裝,不過一睇 menu,又肉又魚,就露咗底,所謂宗教,應該係為咗吸引 d 初一十五要食齋嘅顧客。

食物賣相及種類,就有好強烈台式素食。味道方面,一路睇相一路講。

DSC00073.jpg
南瓜翅及雞絲翅各一碗
味道一般,冇驚喜。一食就諗番先一兩年大家樂好鍾意賣嘅魚翅瓜魚翅,而且大家樂果 d 略勝一籌。



DSC00074.jpg
菠蘿生炒骨
呢味係齋鋪常見,因為唔難整,將麵筋炸咗,用罐頭酸甜醬炒,一般都唔會走樣,不過素食一家就炸過龍,酸甜醬味道同預期有少少出入,不過整體都算好食。



DSC00076.jpg
紅米炒飯
我第一次試用紅米去炒飯,因為紅米米身硬,食落口夠乾身,十分不錯。



DSC00075.jpg
東坡肉
一般做法都係麵筋加東坡肉汁 (當然又係罐頭),但佢竟然有煙肉味?!

至於 end up 好唔好食,我覺得食齋就唔可以投訴整得冇肉味,所以東坡肉有煙肉味對我係冇問題。相比廣東齋,成碟拼盤都係用麵筋整,廣東齋做到雞、鵝、叉燒三種顏色三種味。而素食一家兩味都係麵筋,味道變化唔大。

最後,平心而論,食物方面,叫咗二人餐,埋單百六左右,以價錢食物質素計,唔算貴;假如食慣廣東齋,不妨試一試,不過個人都係鍾意廣東齋多 d 。
發表於 30-3-2011 21:20:30 | 顯示全部樓層
個人極愛廣東齋紅色的酸齋~~ yummy~~
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 登記成會員

本版積分規則

聯絡|手機版|香港大笪地

GMT+8, 18-7-2024 01:30 PM

Powered by Discuz! X3.5

Copyright © 2001-2024 Tencent Cloud.

快速回復 返回頂部 返回列表