登記成會員
搜索
查看: 10082|回復: 9

古兜温泉兩日一夜簡評

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

前個星期到新會古兜温泉浸咗兩日一夜,嚟個簡評俾大家參考吓。

古兜温泉幾年前裝修過,不過現場觀看,唔講得上係豪華,不似得近幾年大陸 d 新溫泉咁浮誇,不過乾乾淨淨。

交通方面,我買套票,坐船到一日得一班船嘅斗門港。碼頭冷清,加上我去果陣未係旺季,所以冷上加冷清。到埗後搭半個鐘車就到。

DSC02061.jpg DSC02059.jpg DSC02060.jpg

房間方面就訂所謂嘅日式房間 (東瀛閣),其實一早已知應該冇乜日式裝修,但東瀛閣嘅優點就係響溫泉入面。響間房行出去就係溫泉。如果訂平百幾果隻房就要搭接駁車或行 10-15 mins 去浸溫泉。

另外有邊最新落成嘅酒店,叫唐宮,不過果度冇雙人房,如果 5-6 人一齊去就建議訂果邊,因為最新及十分靚。

古兜温泉屬天然溫泉,分咸淡兩個泉眼。不過淡水泉眼果邊裝修緊,因此今次只係浸過咸溫泉。咸溫泉冇乜特別,因為原理只係海水入咗地下,變成溫泉,因此主要礦物質係鹽,比較之下,北少少果 d 溫泉,例如從化溫泉等 (硫磺),古兜就冇乜所謂保健作用。

去之前,我都 search 過有乜好玩、好食。溫泉附近係乜都冇,離最近嘅名勝小鳥天堂都成一個鐘頭車,而且我已經去過十幾次,所以呢兩日一夜已經計劃留響溫泉玩。咁有乜玩?其實冇乜,除浸溫泉外,古兜有個水上樂園 "歡樂水世界",但冬天唔開。 "歡樂水世界"後面有個小水庫,風景冇乜 (當見過萬宜水庫後)。另外有個山仔可以行吓。

但其他網站大部分人都話古兜其中一間餐廳好好食,所以第一餐就去幫趁。唔食由自可,一食唔得掂!結果三餐都係響果度食。

炒椰菜花 -- 隔離枱食完一碟再叫,最後食咗三碟,所以我又叫嚟試試。呢碟菜好簡單,清炒,但十分超級好食。待應報稱 d 菜係響溫泉裏面自己種,而形狀同平時響香港見果 d 唔同,而味道就好鮮甜,簡單用少少油一炒就好好食。

四寶豆腐 -- 又係報稱自己整嘅豆腐,非常滑,而包響荷葉入面蒸,滲入荷葉味,清清地又幾好食。

呢隻雞雖然個樣有 d 80後,不過大陸走地雞 (又係報稱溫泉自己養)點差都一定好食過農場雞。呢隻係荷葉雞,係兩日一夜裏第三隻雞。頭一隻係白切雞,味道及肉質已經十分之走地。第二餐叫咗隻沙羌雞,反而雞味被沙羌奪咗。第三餐試了呢隻荷葉雞,荷葉包住春雞,細細隻夠入味,而荷葉味不濃,唔會搶了雞味。
好邪,你啲相除咗雞的死屍外,真係一個人都冇
正呀. 可以組團去泡…
當日雖然係 weekend, 但唔係假期,所以真係一個人都冇。

響斗門港落船有兩 group 香港套票客,一班去海泉灣 (新 d 、貴 d 、遠 d),另一班包括我地就係去古兜,大約有十人。當去到古兜有大約唔夠一百位大陸客,不過佢地唔係過夜,所以大約黃昏時成個溫泉就得番呢十幾名港客及幾十名大陸客,因此可以一人一溫泉,又靜又唔迫。
d設施同環境都好似Ok喎, 全程用左幾錢? 貴唔貴?
... 呢隻雞雖然個樣有 d 80後 ...
egg_studio 發表於 19-12-2010 11:01 PM

我想知一隻雞點解會可以令你感覺「有D 80後」?

而我覺得隻雞好2036啵…
好邪,你啲相除咗雞的死屍外,真係一個人都冇
willywong 發表於 20-12-2010 12:07 AM

第五張咪有人囉....
回復 7# wongfai

咁細心... 咁都睇到...
第六張係唔係都有呢?
回復 5# zoneonezone

套票約 $1500,及兩個人來回船飛 (中港城 <-> 斗門)、雙人房 (所謂日式,其實重點係響溫泉隔離)。另外大魚大肉約$100-$150 一餐,按摩正常大陸價 (深圳以外地區)
回復  wongfai

咁細心... 咁都睇到...
第六張係唔係都有呢?
Homan 發表於 22-12-2010 07:38 PM

駛鬼細心咩,盲既都望到啦..... 第六張水上樂園滑梯咪有三條友響道滑緊落黎囉.....