登記成會員
搜索
查看: 4558|回復: 8

毅行訓練(10) -- 四色林徑--大棠

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

是夜 Homan + Kay + 中出達人 進行秘密操練,約晚上八時於大埔滘四色林徑起步,沿林道 (滘鉛段) 抵鉛礦坳,跨大帽山至荃錦坳,後繼續 M9 至吉慶橋,上山抵達大棠。

為訓練 中出達人 為 Dash20 秘密武器,今晚全程下山及平路輕 jog,加上天氣清涼,各人輕鬆完成 25km ,平均速度 5.9 km/h (請 Homan update)。

約 9:30pm 於大帽山約 M141 遇見一班毅行男女,其中一人爆偈,已報警求救。我們見爆偈未死得就離開。當經過大帽山天文台後,救傷車警車雙雙施施然上山。救護員及警察向我們查詢毅行男女位置及情況。當我們向警察表示毅行男女位置約在 M141 -- "需要揸車揸到尾,然後行約 20 分鐘上山......",警察面色一沉,睇個樣佢出咗學堂後都未操過果款。

後來在扶輪公園見消防員悠然自得地 standby,頓覺同人 (同為紀律部隊) 唔同命。
昨晚該等爆偈男女位置是M143… anyway, D救護同差佬都係要行…
training log 如下:
Date: 11/03/2010
Start: 19:37:10
End: 00:51:50
Time Taken: 05:14:39
Total Distance: 27.68 km
Pace: 35:38 (min) 11:26 (avg) 02:49 (max)
Speed: 1.68 (km/hr) (min) 5.25 (km/hr) (avg) 21.24 (km/hr) (max)

昨晚比你地中出咗幾野,今朝返工行去搭地車隻腳唔咪好聽使
如果係M143就好近車路, 不過唔明好似呢d case 點解唔召GFS, 就算班友係車路訓底, 救護車都要慢慢爬上去再轆返落荃灣仁濟ER, 隨時又整多單失救。星期日我在金山附近聽到似直升機降陸, 果到行兩步就出到大埔道啦, 都唔知佢地點指揮
回復 3# willywong

咁你再平地慢跑 10-20 km 隻腳就會鬆番。
回復 4# alexphoto

以我當時睇到情況係,果班毅行男女有一個爆偈,其他同伴就諗住一定有直升機嚟接,所以大家都 hea 晒響度,就算馬路響隔離都唔會行出去。
回復 4# alexphoto

當時佢地一行好似係8人,有一個人呼吸不暢順,估計係氣管敏感,但係無咩大礙。
當時天黑霧大風大,M143又近車路,要出動飛行服務隊反而我地都覺得無需要。
無必要TAKE風險嘛?
若果當時同行人仕報上台話冇生命危險,GFS一定唔會出機。其實佢地都醒目係舊大石避風.
當人係低潮時就會喪失理智, 可以講你地十分清醒