登記成會員
搜索
查看: 8867|回復: 4

[開箱文] Rockshox SID Race 前叉

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

前叉 Tora 雖然性能優越、功能強大,不過弱點係重 (約 2500 g) ,所以換一支輕身的 SID Race。SID 另外有 SID Team 型號,主要分別係入面有一組叫 Blackbox Tech 嘅組件,但據經驗車手報稱,有同冇其實冇分別,所以慳番 $500,要 SID Race。

SID 不可如 Tora 般調節行程 (80-130mm),只有 100mm (另外 80mm model) ,Dual Air -- 沒有彈簧及 130行程,重量得以減低 (約 1500g)。

行貨連氣 pump 一支,用落比舊果支好,因為可以每 1 psi 咁調節。

另外大量貼級,可以貼響 Tora 上扮 SID

有 Motion Control,其實只係一個 romote ,控制 lock 及 un-lock ,方便上斜。

而 upload 番我架車張相 (上手提供),當年上手為咗影 studio 所以買咗佢,之後踩咗兩次就賣咗比我。當時一樣用 SID 前叉,而後 shock 原裝係 SID,用 V-brake 、Thomson seatpose 、XTR 及易爆呔,重量 23lb ,而我冇咁大手筆,而且真係用嚟踩山,所以做唔番 23lb。

又upgrade? 咁支舊叉有乜叉用?
另外可唔可以比D貼紙我扮SID?
今個星期入嚟upgrade我部車
回復 4# willywong

你架車一改就 Downgrade 囉