登記成會員
搜索
查看: 4196|回復: 8

Dash20 操練(1) M4 後記

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

昨晚因收工收得遲,所以 7:50 pm 先從水浪窩出發。

參加者有我、Kendall、Loeiz

今年打倒昨日的我,用全新行進方式 -- 所有上斜都以極慢速度,比一般人行山還要慢 (一步一步咁上山 -- 好似平時遇到果 d 晨運公公婆婆)。但平地及落斜 90% 輕 jog。結果係 total 用嘅體力減少好多,但時間又快咗少少。據 Loeiz 報稱,大部分 S 隊都係咁行法。(但至於係咪真,我地信住先)

35 mins 從馬鞍腳至天梯
3 hrs 20 mins 完成全段 M4 (走全程,不走狗汪徑) 至獅子亭散隊。

假如走狗汪徑,應該可以 3 hrs 內完全 M4,比以前快差不多半小時。

下次 training 會再沿用呢種行進模式。

我地響狗汪徑入口前遇到一班毅行少年,少年着籃球鞋,唔帶電筒行夜山果隻。我地一步一步咁上山,毅行少年似乎覺得我地行得太慢,係咁逼我地,不過差不多抵達飛鵝山頂時,我地一齊 jog 上山,繼而 jog 下山,毅行少年連尾燈都見我地唔到,之後響獅子亭再遇佢地已經係差不多 10-20 mins 後嘅事。
咁神奇?
小弟都知道我地上山速度係比較快,但係無諗過會咁慢…
不過又諗番,當年昌少完成毅行都係上慢(超慢,問C_FOO就知)
反而到後段就可以輕鬆完成(好似係28小時內)
速度係真係好慢,大約係每一步超過一秒

因為因慢得快嘅原因,我地想之後嘅 training 試多數次,睇吓有冇着數。
聽落好神奇, 不過有次經驗係有年毅行比賽日第一段跟住S隊行, 上山段唔會特別快亦唔會特別慢, 以往我地上山快平路慢, 反返轉嚟諗......得咗, 睇嚟搵到方法啦, 20小時有望

*** 睇怕今年唔會標榜用咗幾多分鐘上咗乜乜山 !
之前上山時間又唔算「標榜」,因為係紀錄一個容易記嘅數字,用嚟知道訓練進度。
wow!so cow..
If we use this kind of approach..
"Slow Team" can reach the boundary of 22 hrs!
若果有so,上山可以抖住上。不過平路一直要jog,唔好話, 其實都幾係嘢.
輕 JOG 唔係易, 跑開步就好些少
其實唔係易,我地練開有 "底" 都要花時間掌握,而且輕 jog 係 jog 幾 km,慢 team 冇練開未必有着數。

完成路段後,用嘅體力係少咗,但時間快咗少少,希望比賽時可保留多 d 體力響 M9, M10