登記成會員
搜索
查看: 10529|回復: 13

將軍澳茅湖仔廢堡壘

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2006年小弟去探過一趟~
由靈實上,大約半小時即可到達~
castle1.jpg castle2.jpg

該處可遠望整個將軍澳~

當年還找了不少有關此廢堡的資料~
下回分享!
搵日星期六下午去啦.我十五分鐘就到靈實.
相傳呢間就係當年那位外個人開的麵粉廠的遺址嗎? 佢後來因生意失敗最後在此吊頸自殺。
後來d人就叫呢區做吊頸嶺

最高領導 post 出黎 D 相靚!其實靈實上沿途會經過一間很出名的鬼屋,遲些 POST 上黎

不如 POST 埋你當年去寶珊道 30 號 D 相出黎
搵日星期六下午去啦.我十五分鐘就到靈實.
devilzero 發表於 23-7-2010 11:55 AM

咁順便去埋魔鬼山
快d決定幾時去啦.....因為要預先申請..
回覆 6# devilzero

要同女朋友申請呀
多謝分享!
多謝分享!
多謝分享
據一D網上資料,呢度唔似麵粉廠,反而係暸望站,因為未填海前,呢度係監視將軍澳對出海面既好地方 IMG_0007b.jpg
12pt 發表於 9-6-2011 09:43 AM
據一D網上資料,呢度唔似麵粉廠,反而係暸望站,因為未填海前,呢度係監視將軍澳對出海面既好地方
...

我最初都以為係軍事建築,因為它的位置,可以和東龍島(現將軍澳工業村對出)、魔鬼山及港島東的炮台組成防線。

但後來據我找到的資料,呢度係當年麵粉廠老闆的別墅。他亦是在附近以「笨豬跳」式吊頸死的… 所以呢帶以前叫「吊頸嶺」。
後來,國內打仗,大批難民湧入,政府大量安置在呢帶,但因為「吊頸嶺」名字不好聽,就改為「調景嶺」
原來係咁,因為吊頸呢個故事同巫氏大屋個故事好似
多謝分享