登記成會員
搜索
查看: 4447|回復: 5

買咗新耳筒 -- Sennheiser MM-50

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前有 post 講開 UE 耳筒做緊特價 (http://www.photomarket.hk/viewthread.php?tid=2871&extra=page%3D1&page=1),本來睇啱 170vi,不過當去到 x 聲試過後心大心細,因為相比舊果對 v-moda, 低音唔夠實,但衡量番價錢,都可以接受。

不過買嘢一向唔心急,特別係 d 自己唔熟嘅嘢。

今日趁黑雨,又上去 x 聲試多次。可能黑雨關係, x 聲唔多人,姐姐得閒招呼,咁姐姐介紹呢隻 Sennheiser MM-50 ($540 --> $500)。

幾年前用過 Sennheiser (三百零蚊貨仔,唔記得乜型號),印象唔差,但造工真係爛膠耳筒,但呢對造工就比幾年前進步咗,所以不妨一試。

試過後立刻放棄 170vi -- MM-50 感覺係低音夠實,但未及  v-moda 圓滑,有 d 似當年 Sony Megabass 嘅效果;高音就一般 ok,我大多數響火車睇電影,所以唔需要太指細。

買咗就即用,行街時發現隔音造得非常好 (隔音呢下嘢就好睇 fit 唔 fit 你隻耳)。

(官網圖片)
Sennheiser 低音做得比較好, 一聽好易愛上, 我兩對 Headphone 都係死係佢手上, 另外 WongFai 兄都係 Sennheiser 同學會會員, 恭喜買到好野
我就比較無研究,個樣唔太衰,聽落過到骨就算…
I have used Sennheiser HD200 for studio monitoring about two years ago.
回覆 3# Homan

我都係對音樂、音響冇乜研究,但連我都一聽就聽得出有好大分別。
回覆  Homan

我都係對音樂、音響冇乜研究,但連我都一聽就聽得出有好大分別。 ...
egg_studio 發表於 23-7-2010 01:09 AM

因為你近排冇熱氣囉....