登記成會員
搜索
樓主: devilzero

探險

中學通識科???我以前都未讀過既.
有機會ching你真係要帶我見識下....
devilzero 發表於 9-7-2010 01:52 AM

金山戰線可揸車埋你上去玩,夜晚去好 D 亂拍車冇人理。
回覆 21# devilzero

無讀過通識? 睇來你都同我地一樣係70後…
非也,正常 80後、90後都應該未讀過通識。通識係呢 2 年先成為必修科。

通識入面有 6 個範疇,其中一個係香港歷史,而醉酒灣防線記述咗香港二戰嘅歷史,而交通方便, d 學生又覺得有趣 (有 d 山洞玩) 所以好多學校都有 field trip。
醉酒灣係唔係即係墳場個度?
醉酒灣係第五、六段果頭~
間中有D山墳~
正確嚟講醉酒灣同醉酒灣防線有少少唔同。醉酒灣指以前葵涌出面果個小海灣,而醉酒灣防線係由西貢開始至現今金山附近,差不多守住整個九龍半島。

我地行麥徑由第三段左右開始已經係當年嘅醉酒灣防線

不過我亦睇過 d 書,有 d 專家認為醉酒灣防線不是由西貢開始,而係由現今魔鬼山附近向北走,然後響飛鵝山轉向西。我都唔肯定邊個啱,不過以地形計似乎由西貢開始合理 d ,因為當時響沙頭角、鹿頸、鎖羅盤果頭亦係一條防線。(現仍有遺跡)

有補充請歷史學家及探險家補充更正。
有關醉酒灣防線,小弟網上找少少資料另發一帖…
多謝你地既資料..
我呢...係80頭..唔係80後.
其實有好多地方我都諗住去, 因為我有兩個project想做
1.全港的鬧鬼地實地磡察,包括拍照,環境數據記錄
2.二次大戰英軍防線及曰軍進功路線, 去搵書籍中記載的戰時工事
不過呢排天氣太熱, 等涼番d先。
黎緊七月十四有冇人想去測試下自己時運高定底?(自己諗清楚, 一切後果自負!)
其實有好多地方我都諗住去, 因為我有兩個project想做
1.全港的鬧鬼地實地磡察,包括拍照,環境數據記錄
2.二 ...
alexphoto 發表於 10-7-2010 12:59 PM

鬧鬼地實地磡察+二次大戰英軍防線有個好地一炮雙響,將軍澳山上鬼屋+茅湖仔碉堡+魔鬼山

http://www.wildtrekking.net/hill/k/devil/devil.htm
果度有鬼?? 難道又係恐怖熱線故仔?
果度有鬼?? 難道又係恐怖熱線故仔?
egg_studio 發表於 13-7-2010 11:10 AM

係新 Mon 怪談同 山城搜奇

http://gytam.newmonday.com.hk/in ... mp;id=64&page=3