登記成會員
搜索
查看: 11682|回復: 10

[出售] 放全套SRAM RED車件

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

包括槍手/前後c brake,波撥/餅(53-39)/波腳/飛輪(11-23)/鏈
全套件9成半新(只係槍手有極少花),一個月前購於香港SRAM 總代理,有單
SRAM RED係SRAM 公路套件中最高級既系列,使用double tap呢種全新技術,轉波快痕準!
詳情請接呢度
(不連相中車架/stem/handle bar/seatpost/saddle)
誠放7.5k
有意請PM/電95019074
嘩,Red都唔夠玩,要轉件? 莫非轉電變! 利害, 利害
咁放響我倉果架白色RB係咪唔要喇? 係就多謝先!
7千5唔包前餅架??而且,如果真係唔包前餅,7千5咪仲貴過全新? (響單車鋪一般賣公價八五至七五折,除非響代理買唔比折頭你)...
7千5唔包前餅架??而且,如果真係唔包前餅,7千5咪仲貴過全新? (響單車鋪一般賣公價八五至七五折,除非響代 ...
egg_studio 發表於 7-7-2010 07:21 PM

代理都有折的..
我相信就算唔連餅,唔經特別方法(即係係一般單車店買/只買一套),你都幾難7.5K到買全新..
另外,已證實係2010 SRAM RED產品,其實10年RED件早係09年尾有售..
CRC 一早有
代理都會有折,但一般都唔會比零售多,因為代理要保障零售嘅生意額。單車呢行同手表都差唔多 -- 以下內容有閱讀權限,因為唔適宜公開講,因為有關鋪頭報稱呢 d 折頭淨係做熟客,如果人人都比就唔得掂 + 比代理、同行投訴。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 200 才可瀏覽,您當前積分為 0

2010 年 Red 香港至少至今年 3 月 (即係我買我個 CAAD9 架時) 都未有:因為當時我連 Red crank 一齊訂,而代理只係報價但未返貨,所以最後先會買 DuraAce。

此外,究竟連唔連前餅?你打比我時話應該有,依家又 "暗示" 唔連餅...... 我都明白你希望幫你個 friend 早 d 甩咗佢,但你都講清楚包乜先啦。唔連前餅真係唔駛 7.5k (對於我)
一句講哂係咪一套八件齊料, 包括搶手, C BRAKE, 前餅, 波撥, 飛輪, 波腳, BB, 鏈.

但見字間同相有少少混淆, 冇講連 BB.

連餅/BB,總之加個架同兩個轆就踩得,FULL SET SRAM RED件
我都係幫朋友放,絕對唔係hard sell,因之前受人恩惠,所以先幫佢放,而大家唔洗再討論價錢問題,網上交易,明碼實價,本人亦唔鐘意人地討論賣家既賣價係平定貴,你話知我放10萬又好,1蚊都好.只要你有興趣就聯絡我已經ok.我朋友係以一個普通人身份走入代理買,代理有比折佢,價錢亦清清楚楚寫明係單上,呢度係交易區,唔係貴價零件討論區,大家亦唔需要眼紅人地用咩件,咩軨,單車都係一個人兩個軨,無分別的,有意買既人歡迎pm/打比我.

另外,sram red 2010件早係09年底已經係crc開賣,代理亦係3月有貨.
少少建議,交易區可唔可不設回復,如果買家/賣家有問題請直接以pm/電話聯絡..
Sold to a nice ching from VIGOR
交易區可唔可不設回復,如果買家/賣家有問題請直接以pm/電話聯絡.
hongdonald 發表於 8-7-2010 11:01 AM

我個人唔應同呢種做法,原因係響一個公開公平嘅買賣平台,冇理由唔可以讓會員 / 有興趣買家詢問貨物嘅資料,假如會員唔希望佢嘅問題比其他人睇到,佢有權選擇使的用 PM,而你亦可以註明請會員使用 PM 聯絡及 / 或不要公開問題及查詢。

但注意,大笪地容許會員參與交易,包括講價、查詢貨物資料、市價係幾多、 condition 等,令買賣過程增加交易透明度,最終保障買賣雙方。講得白 d ,希望大家賣得好價錢,買方買得抵,大家開心。

而唔可以公開電話及 email 係保障會員私隱,請 search 舊 post,我早前已有解釋。 所以請勿再三公開你電話號碼,否則必定扣分。請體諒呢個係保障你嘅私隱,並非針對你,但希望你合作。

就你賣套 Red 作例子,起初你唔寫 "包前餅" 或 "講漏包埋前餅",假如有會員以為你賣 "全套",到時冇咗前餅,到交收時有爭議,咁大家都唔開心。 呢個係以你今次賣嘢嘅 case 作例子,並非話你有問題或針對你,而事實係你起初寫漏好多資料,例如 "前餅" 包唔包、飛輪齒數、"比" 長等,呢 d 一般有踩單車經驗嘅都會注意。

咁容許會員回覆查問不正令交易清晰,及保障了閣下及買方嗎?
上面係我以管理員身份回覆你。以下係以朋友身分回覆你:

首先我睇晒整個 post, 冇發現有人眼紅人地,講真,你識我地我識你,大家心裏有數,我地點駛眼紅你呢?

此外,你個零月前你仲好勞氣咁回應大家:

咁係唔係代表新手唔可以著環法衫?係唔係新手唔可以買歐洲單車?咩都怕比人笑?我第一次見踩單車咁既帶helmet 仲想笑(even 到呢一刻我都係覺得d helmet 好樣衰,就算係個d 咩giro流線型都係咁話),問題係一樣野要用到就要用,佢有佢既功用,理佢樣唔樣衰.我著單車衫就因為我想係更用利既條件下踩車,點解你唔著背心 undee去踩車既?

咁你今日似乎明白
大家亦唔需要眼紅人地用咩件,咩軨,單車都係一個人兩個軨,無分別的,
,我作為你朋友,希望你真係明白自己做緊乜嘢。呢度都有朋友私下同我講, "算啦,細路仔唔識嘢"、"由佢出到社會撞下板......"之類說話,所以我都唔回應你,不過前幾日有人同我講開你幫 friend 甩套 Red 事件,所以今晚專登上嚟覆番呢個 post。我覺得作為朋友,有責任提醒你做人處事嘅態度,特別係響網上面,有人寸寸貢,仲留埋個電話響度,有電話就查到你響邊度住 (你想知點查我下次話你知) ,蝕底唔通係我?