登記成會員
搜索
查看: 24089|回復: 12

新界神祕荒廢老人院

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

從網上資料找到一所有三層共五座的荒廢老人院但並沒有正確位置,有人報稱屯門也有人報稱元朗。

從太陽報報導中該老人院,偌大的院舍佔地甚廣,並由十多間村屋組成,他們僱用數十名職員,儼如一個獨立社區。但不知何故,該院在十多年前 (1997年)忽然關閉,原址更一直丟空,以致門窗損毀、雜草叢生。

以下是太陽報提供的照片

有關該楝老人院的鬼故

再從某討論區找到一些消息:2009-1-14 我跟班朋友住西鐵去到錦上路站再經過一個荒廢老人院....行5分鐘去到水尾村就到樹屋。

從情報所得該荒廢老人院是由錦上路站至水尾村之間,可惜沒有正式地址或街名好難找出正確位置,而且事隔十三年神祕荒廢老人院可能早已改建 ......

希望往元朗區的朋友可提供一些線索。
其實就係 Yoho Town
是嗎? Yoho Town 唔係元朗站咩?
但網上話荒廢老人院是由錦上路站至水尾村之間喎,我對元朗地形係零所以我根本唔知係邊 haha。
咁即係唔駛探,慳返
我講吓咋

下次揸開車去元朗幫你望望,不過上網講嘅地址未必係真。
今日揸車去過。如果地點正確,果度已經變咗爛尾村屋 -- 響水尾村,眼見有幾幢爛尾村屋分佈響村入面唔同角落,當然 "應該" 可以 "自由" 出入。

講開又講,響新界有不少呢類爛尾村屋,我附近嘅聯和墟就有一個大型爛尾村屋屋苑。呢 d 就唔關 d 靈異事,而係因為城規會 / 丁權嘅原因.......

有關該楝老人院的鬼故 <-- 睇唔到呀版主
check 過 按鬼故係睇到鬼故
上星期經過好像無路入到...
http://goo.gl/maps/ZHIY

應該係呢度
唔知有冇辦法入去
其實沿元朗→上水嘅紅色Van仔路線,
就會經過.係馬路旁邊。地址就唔知la!
果度無"野"架,而家以經比人買左,重裝修好,等入伙
2011 年嘅 post; 2015 年去咗。

從情報所得該荒廢老人院是由錦上路站至水尾村之間 <-- 地點正確。