登記成會員
搜索
查看: 4905|回復: 3

陳年遊記 -- 尼泊爾珠穆朗瑪 Base Camp 之旅

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

因有朋友會去尼泊爾行山,想我 scan 番 d 陳年遊記相。反正都 scan 咗,所以 upload 上嚟分享下。

早前都有朋友去完,傾過吓比較吓後,發現洗費、設施都冇乜變,但入山嘅限制大咗。

此相集只記錄由加德滿都至珠穆朗瑪 Base Camp 之精選相片 + 簡單介紹。

未到尼泊爾前,先到孟加拉首都達卡走咗轉 -- 好窮好污髒。

酒店窗外望出去。

尼泊爾加德滿都 -- 遊客必到嘅 Durbar Square

從加德滿都出發,搭巴士到珠穆朗瑪登山路線嘅入口城鎮 Jiri 。途中經過的不知名市鎮。 (留意我係坐響車頂)

珠穆朗瑪登山路線起點 Jiri 。Jiri 只有一條大街,左右所見都是旅店。從這裏開始至珠穆朗瑪 Base Camp 需走 14 天。

離 Jiri 一日行程之 Bhandar 。整條行山徑大部分時間都係沿呢條河而行,而河的源頭就係雪山上融嘅雪。

Bhandar 住的旅店,後面果兩條友就係當年嘅隊友 (日本人及澳洲人)。而紫色果件就係毅行者 2009 件又輕又擋風嘅外套。

山入面 d 小童。唔好以為佢地好純真,因為呢條登山路線係十分熱門,佢地見外國人多過本地人。

因為沿河行,所以頭七日不斷經過呢類 "每次只可一人" 嘅吊橋。

約七日後,抵達登山路線嘅檢查站。響呢度必須出示登山証 (預先響加德滿都申請,冇得 walk-in,冇証就回頭行番七日啦。) ,正式進入珠穆朗瑪國家公園。

第一次停留 -- 為適應高原環境,大部分人會響呢度 Namche Bazar 停留一至兩日。Namche Bazar 為登山路線中最大村落,有大量旅店、紀念品店、銀行 (冇 ATM) 、郵局、酒吧等 (但酒、汽水等物資響山上非常貴,計番要 US$10 一支可樂。)

Namche Bazar 後,抵達 Tengboche 。相中係 Tengboche 的旅店。之後行程由於地勢過高,其實已經冇乜村民住,所以見到嘅屋多數係旅店,但數量相對少,所以已經好難有單 / 雙人房,而係要逼大房。

Gorak Shep -- 呢度已經五千幾米高,響呢度作第三次停留。停留時除咗睇住個珠穆朗瑪群山外,完全冇嘢做。

結咗冰嘅河。

呢度係第 14 日,響到達 Base Camp 前,前路發生雪崩,行快兩步就命都冇。

Base Camp -- 珠穆朗瑪峰就響面前。

回程就唔行 14 日。響 Base Camp 行番 5 日,到 Lukla (另一大村落),有飛機返回加德滿都。

所謂機場,其實只係一片平坦嘅泥地。冇飛機升降時,任何人,包括牛隻及家禽都可以自由散步。

整個登山之旅共 21 天。如果唔搭飛機就加多七日。

評分

參與人數 1積分 +5 收起 理由
c_Foo + 5 圖片說故事,正!

查看全部評分

圖片說故事,正!
去到用咩語言溝通的呢?
我一向都鍾意相片+遊記,因為齋睇相就算幾靚其實都冇乜意思。

語言就英文通行,因為尼泊爾人返學要讀英文的,而且佢地好着重做遊客生意。