登記成會員
搜索
查看: 4634|回復: 11

飛輪問題

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

CAMPY 飛輪配SHIMANO 件可以嗎?行車轉波時會唔會有問題OR EVEN安裝唔到?

照計條鏈啱就應該得架?
睇吓用咩速鍊,但係通常用到,你架貴車,落去老牛問吓啦
又要痕又怕痛,好好地 Shimano 有咩問題,要"卡柏老老",唔通貪佢 11 飛
睇吓用咩速鍊,但係通常用到,你架貴車,落去老牛問吓啦
willywong 發表於 11-6-2010 03:54 PM

呢個係 11 sp cassette ,佢架"貴車"要換晒成套轉波先用到 (有可能要換埋個後轆 / hub),但換咗又唔會快咗果度死~

應該去 X 牛,得 X 牛先識搞 (老實嘅單車鋪會答你唔得 / 或我上面果番說話,但 X 牛一定話冇問題)
補充 :

一定要換 : 鏈、槍手 (一定要用番 Campy)
可能要換 : 波腳 (要睇番你依家果個係短 or 長腳) 、後 hub / 後轆 (因為要睇番 11 sp 後 hub 有冇你用緊個轆嘅線數)
希望/多數唔駛換 : 車架 -- 因為有少數車架裝唔到 11 sp 嘅 hub
回覆 6# egg_studio

咁咪好囉,10轉11又係時候換車架
我個舊架就係裝唔到,差 5mm

上年我都有諗過呢套 11sp, 因為果陣用緊果對 600 槍手打柴,反正要換就一炮過,後來發現上面所講果 d 一闊三大問題,而且換完又係 11T, 速度不變但架車重咗,真係多舊 fish, 結果平平地買咗套 Sora 槍手,最後架車冇重到,但荷包重咗。
咁換左咪可以偷輕個銀包?
換炭纖苛包喇
又補充:

依家個架都裝唔到 (因為尾擔 size 同舊架一樣),都係差 5mm (雖然可以用力 "屈" 開 d 尾擔,但長遠唔想咁做)

但最近有冇出咗新款 hub 就唔知,因為冇打算用 11 sp (9 sp 都嫌多了)
換炭纖苛包喇
c_Foo 發表於 11-6-2010 06:05 PM

i'm lovin it !!!!