登記成會員
搜索
查看: 6697|回復: 10

港島單車獨行俠系列(2)﹣ 踩入數碼港!

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

汲取上次馬路車多人多的教訓後,今晚決定晚一點(十點)才出車,而今晚路線計劃如下:

大坑>禮頓道>皇后大道>中環>上環>西環>薄扶林>數碼港

踩完報告大家!
今次路線燈位比較少,首先沿禮頓道向灣仔進發。
為了避開繁忙車輛,小弟轉了入伊館經行人過路燈入皇后大道。
沿皇后大道一直向金鐘、中環走。
到西環一帶的西邊街,直踩上斜到般咸道再轉入今次的戲肉:薄扶林道!
一大段的長命斜後,就是一大段的下斜路,一直踩到Cyberport。
單程大約50分鐘。
沿途交通不算繁忙,只要自己keep在最左線,車輛都會在我的右邊以適當距離過頭,都係果句,小心駛得萬年船…

Tai Hang to Cyberport01.jpg

Tai Hang to Cyberport03.jpg

Tai Hang to Cyberport04.jpg

Tai Hang to Cyberport05.jpg

回程在金鐘時突然遇到大驟雨…
Tai Hang to Cyberport06.jpg

地圖:(去程)
View Larger Map

預告:下回「港島單車獨行俠」將會踩入小西灣!

我下星期得閒 d ,你果頭有冇地方安置我架車 (汽車) ,咁我可以過香港踩,到時可以叫多一個 friend 踩環島。
踩西邊街上斜?????果條街拍得住大帽山條MJ路!你真係好腳力
回覆 4# alexphoto

上西邊街係斜… 不過都唔夠薄扶林蒲飛路一段的長命斜…
我下星期得閒 d ,你果頭有冇地方安置我架車 (汽車) ,咁我可以過香港踩,到時可以叫多一個 friend 踩環島 ...
egg_studio 發表於 11-6-2010 12:44 PM

就我屋企樓下大把錶位!
我要夜泊......
夜泊場亦有!
how much and location?
其實唔駛上簿扶林道,由堅尼地城行域多利道都可以入數碼港
回覆 10# alexphoto

alex,下星期出車環島試下你就知味道!