登記成會員
搜索
查看: 9097|回復: 4

[賽後報告] 再出舊嘢 -- 澳門防空洞(松山軍用隧道 C 組)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2015 年七月 update :

澳門政府已 2013 年年頭將松山防空洞官方劃分為 A、B、C 組,並開放 A 及 B 組。C 組已焊死,並有保安看守,並會稍後正式開放,所以此 post 改為公開,詳細請看另 post 澳門東望洋燈塔及松山軍用隧道

位置就唔公開了,因為當時已經完全封閉,並非依家開放比遊客去果個。

當年事緣巧合,發現咗個入口。呢個防空洞好大,規模細過金山果個少少,但特別整個建築呈兩層結構,係入面附近有一組類似升降機嘅機械,用嚟將物資上下運送。

用澳門防空洞更可,同埋delete 咗"位置就唔公開了,因為當時已經完全封閉,並非依家開放比遊客去果個。" 因玩探險班友好神經質,以免被無知傻仔點錯相
放心,我 set 高 d 閱讀權限了 (閱讀權限 20 = 控球指數 200 先睇到)

如果佢地點錯相,咁咪去咗開放比遊客果個博物館~~

所以,要快 d 寫番呢度 d 版規及出 post 指引。
計劃在什麼時候開放呢?
LamLeungWan@FB 發表於 21-1-2016 01:35 AM
計劃在什麼時候開放呢?

澳門啲嘢,十足 30 年前嘅大陸(唔係依家嘅大陸),所以……都係用番「傳統」方法啦。