登記成會員
搜索
查看: 10120|回復: 6

MTB 及 RB 尺寸參考

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

找了又找,終於被我找到了!

MTB尺寸參考

利用以下的表可以找到合適的單車了!
首先量度自己的身高及腳內側長度,你就可以決定什麼尺寸是最舒適最適合。
兩個數字來說,腳內側長度是比較重要的。
MTB一般以車架(吋)來量度,即是由crank的中心點至坐管頂端的距離。

MTB尺寸參考
身高
腳內側長度
車架尺寸
4'11" - 5'3"25~27吋13~15 吋
5'3" - 5'7" 27~29吋  15~17 吋
5'7" - 5'11" 29~31吋17~19 吋
5'11" - 6'2"31~33吋19~21 吋
6'2" - 6'4"33~35吋21~23 吋
6'4" 以上35吋或以上23吋或以上

RB 尺寸參考

利用以下的表可以找到合適的RB單車了!
要決定什麼尺寸是最舒適最適合,你就需要量度自己的身高及腳內側長度。
兩個數字來說,腳內側長度是比較重要的。

RB尺寸參考
身高腳內側長度車架尺寸
4'10" - 5'1"25.5” - 27”46 - 48 cm
5'0" - 5'3" 26.5" - 28"  48 - 50 cm
5'2" - 5'5" 27.5" - 29" 50 - 52 cm
5'4" - 5'7"28.5" - 30"52 - 54 cm
5'6" - 5'9"29.5" - 31"54 - 56 cm
5'8" - 5'11"30.5" - 32"56 - 58 cm
5'10" - 6'1"31.5" - 33"58 - 60 cm
6'0" - 6'3"32.5" - 34" 60 - 62 cm
6'2" - 6'5" 34.5" - 36" 62 - 64 cm
怪雞!我身高5呎10,內腳32吋,點攪?
另外我見討論區有個好概括的分析(唔知正確與否,同大家分享),如我身高178cm,就選18吋MTB架。
回覆 3# c_Foo

RB: 身高5'8" - 5'11"        內腳 30.5" - 32"         車架56 - 58 cm

有出入的話,就以內腳為準。
呢個表我一早知,但唔 post 出嚟,因為實際情況唔可以用上表,特別係 MT bike

每個 model (就算同一牌子) MT bike 車架設計都有極大分別,而 Mt bike 又大致分 XC、 All-MT、 downhill 等,而呢幾類車種 config / setting 都唔同,例如 downhill 車一般坐到好低,膝頭屈住,而 XC 車有 d 人隻腳唔"點"地。

就算同一樣 XC 車,唔同車架設計上 (geometry) 有好大分別,所以 MT bike 人買架係會先睇啱某個架,然後去官網 check 番果一個架嘅 geometry ,咁先知啱唔啱自己。

舉個例,我依家架 Giant 係 16", 但如果我買 Willy 果隻 Tomac 就要 18" 。原因係 Giant 及 Tomac 嘅後避震設計完全唔同,所以所謂幾多吋其實反映唔到架車個 size 。

Road bike (3T 車除外) 反而可以用上面個表 "大約" 知道,但最後決定都要睇自己 fit 唔 fit 及作調較。

所以最實際都係去單車鋪試到啱。
去飛波搵位光頭SALES吹吹,佢會幫你度埋身到,昨日我走凡運吉都度左出來係54.1~
回覆 4# Homan

個表真係只作參考,我去飛球度身53.5,Sales即場建議我試試52及54成車,最後買下54cm架。

車架要親身去度,比咗錢買架唔啱size,享受變難受