登記成會員
搜索
查看: 5321|回復: 8

是否要小心? 錯盤跌千點?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

新聞就大家都知…
又來一次連鎖大跌?
還是古古惑惑又被擠低再上?

回想半個月前朋友說會有調整,之後就會緩緩上到二萬六…
現在人人驚慌的時候,又係機會來臨的時候?
我當然信係 "古古惑惑又被擠低再上"

依家積極等位入市,仍然係主打建行 (短線),及另一隻阿伯股 --"信和置業" (長線)

建行依家萬九點仲企住 6.3, 幾有趣。

另外,"朋友" 響 QQ 仲係 $6X 時叫我入,尋日仲係話要繼續入,佢睇 QQ 過 $200 (聲明:我冇揸 QQ,佢揸住好多)
好似而家QQ係$150幾左右
我就睇緊我之前提過果幾隻~
睇完有乜嘢感想請分享 ... 雖然依家仲未係"通街平貨",但要早準備。
冇錯架!當人人驚慌走避,不問價拋貨時,往往就係反彈既時候。
回覆 4# egg_studio

如果你仍然相信e+係牛市既,其實應該係今日恆指升穿並企穩20200時就入第一注,破20500時再入多注,目標22500。我自己原先擬定上證跌定開始反彈時才追入港股,但自己心理質素未夠班,上星期五見到恆指跌到落194xx開始快速反彈,就忍唔住衝入去博一博。博既係歐盟會不惜一切拯救希臘,阿爺亦唔會俾個市跌到變熊市。好彩博得中,平返之前細價股蝕果d。
我認為一切還看上證,e+上證剛50天下穿250天,技術上黎講算係轉熊,若果接住幾日上證帶頭反彈,將帶領港股升到傻;相反,就真係要開始清倉了。
想穩陣地入貨就多d留意上證。
回覆 6# Kendall_One

可唔可以解釋下點解要「留意上證」,以上證為指標呢?
我今晚 set 咗盤入建行

另一方面就等緊太古地產難產果張 refund check......
回覆 7# Homan

簡單講港股係冇乜自己既方向,非常受外圍環境影響。你可以翻查記錄,每逄大陸放年假、五一、十一等既長假,港股既成交量都會萎縮,同好缺乏一個明顯既方向。以前受美股影響最大,但依家就受上證影響最大。而且幾隻內銀+石油H股加埋已經佑左恆指近30%既比重,試問上證依家重係一沉不起之下,港股又邊可能一飛沖天?