登記成會員
搜索
查看: 7018|回復: 14

Fizik 意大利梳化

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日放工同 Alex 去"野牛"吸毒, 我目的係想試試意大利梳化, 而 Fizik 係有租梳化服務, 分別 RB 及 MTB 共六款選擇(店員因應閣下柔軟度而提供意見), 今次我係 Antares 及 Arione CX 之中選擇, Antares 145g 価錢較貴屬高柔軟度的選擇, 櫈面較硬相對反應更快但要個人食得起(dup低頭問下個親細佬就知), 而 Arione CX 205g, 屬中柔軟度的選擇, 櫈面較軟相對舒適 (亦係好多RB人之選), 最後我選擇咗 Arione CX, 放低伍舊按金借三日.

返到屋企已經 11:00, Check 下架車打打氣, 換上 Arione CX 走轉青公, 畫圓時感覺暢順 patpat 受力平均, 神奇地細佬冇投訴, 比起之前三舊水櫈仔有明顯分別, 唔怪得之咁多 RB 人買佢係有道理, 當踩到黃金海岸開始落雨沿途折返, 明晚再走轉青公試真d, 暫時報告完畢.

MTB 人可選擇 Gobi, 屬中柔軟度的選擇, 較舒適同樣好多 MTB 人買佢.

http://www.fizik.com/home.aspx

***今次事件將我以往對 Saddle 的選擇有些改觀, 之前聽某單車鋪老闆講 Saddle 因應 patpat 的濶度而選講(分別130, 150 & 170, 我用150), 坐過平価 130mm Saddle 比細佬投訴, 但 Fizik 沒有 Size 之分, Arione CX 係 130mm.
我上次踩左兩日,我張跟車軟身SADDLE令我「會陰」位置有點痛
第二日較左少少個坐位當堂好好多
所以,我相信坐姿都可能有好大影響
或者靚野設計令坐姿更好?

Fizik Arione CX 同用開張 Saddle 高度接近而裝軌位置一樣, 只可以講好似西裝咁 Cutting 靚 d 吧, 其實最大分別係畫圓順咗, 配埋 Lock 鞋真的不得了
牛得差不了,差的牛不了
真的膠不了,膠的真不了
saddle 呢家嘢真係睇下啱唔啱 pat 型,好似我 MT bike 果隻雜嘜 ($120) 同我配合得十分完美,平時遊山玩水及比賽都未令我有衝動買過另一張座位。

不過考慮緊買先前介紹果隻 S Manie 比 road bike 用,貪佢輕 -- 依家用緊呢張真皮嘢成 5XX g 重。
我mtb果隻saddle同我細路同patpat好夾,又輕,我覺得一流
Selle Italia XLR XC 果然夠輕 175g

slr xc.jpg
If you ride more, you will receive less complain from your pat.pat !!!
估唔到一個seat位都咁多學問, 學野了~~
回覆 10# aaroncslee

我相信貴價貨背後開發同不斷改進下咗好多工夫,而平價貨分分鐘買個貴款出嚟開模都做到八九成似,正如西裝可以去 G2000 買亦可度身訂造。我 Buy Fizik 係因為有得試大概可知道適合自己,而顏色選擇亦是重要因素。

fizik arione.jpg

呢張係我心水選擇
回覆 11# c_Foo

個背景咁有時代感嘅?
回覆 12# Homan

波點代表大方、細心
g2k 原來有度身訂造
真係第一次聽
小弟來緊就會用airone non cx 系列(不過小弟對cx 兩個字情有獨鐘!)
回覆 14# hongdonald

G2K度買,去別處度身訂造!

Arione CX 喇,出面貴車配呢款,CX輕D幼紋間花靚D,至緊要配得起你架”笨乜柒”