登記成會員
搜索
查看: 5739|回復: 8

香港珍藏車會會聚

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日出席名車不多,最觸目嘅當然係 1948 年出廠嘅 Benz 。雖然年代久遠,但上公路時之速度同現今四門家庭車沒有大分別。

2 May 2010 -- 西九龍海濱長廊露天停車場 --> 馬料水 --> 西貢秘密基地

1948 年賓士

Moke

Panther

Nissan 200SX

Benz 250SL

Mitsubishi GTO (3000GT) 4WD

Porsche 944S2
點先為之珍藏車? 我見有d車都唔係非常罕有/特別?!
我架1996 Lancer MR 算唔算?
最後果張係你架車嗎?
回覆 2# Homan

其實我都唔知,但入會時 d 職員會問吓你架係乜嘢車、年份等。

同香港老爺車會不同,珍藏車會不限一定要 20 年先入到會,佢地係以架車嘅收藏價值去衡量。話雖如此,個會入面大部分車都係幾廿年歷史。

你有興趣可以睇睇 http://www.collectorscarclub.hk/
咁TOYOTA既DX呢?
好似俗稱「飛雞」的Nissan 200SX,當年通街都係…
如果係咁,我覺得Supra同埋 Toyota Ceilica 甚至 Honda Prelude、 Ford Cosworth、Mitsubishi GSR Evo. 3 仲有代表性…
對,個會入面真係有 Supra 及 Ceilica (第一代, model 仲係 Ceilica Supra)

我覺得披露 4WS 果款比較有收藏價值,而且維修容易,仲容易打理過現今 d 日本車。
回覆 5# tracy

咁要打去問下喎。
回覆 6# Homan

但依家通街都冇......

例如波子 911 ,無論乜野年份,依家都通行都係,但一樣係公認嘅珍藏車。早幾日我響某停車場見到架 1978's 911 Turbo ,內外都有 9 成新。大家唔識對方,但不約而同泊埋一齊。

就算我架車,響歐洲都仲有好多。據 d 統計,現時我果款型號 (S2) 仲有二千幾架響地球上行緊。(當年有 4 千幾架出廠)