登記成會員
搜索
查看: 6245|回復: 15

25-4-2010 早晨 MT bike 大欖環塘 (update!!)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

已決定踩環塘,我會自己揸車入去,到時響監獄門口等

有兩條路線,視乎天氣及幾多人參加決定:

1) 大帽山 --> 河背 -- >  (由河背上番山) --> 大欖 (唔環塘) --> 黃金海岸

2) 大欖環塘

視乎 Alexphoto 及姐夫兄出唔出車,我可以出荃灣 / 九龍一齊租雞記;如果 Hawaiian 兄 (因為佢架車仲響我度) 又得咁就各自租雞記響荃錦坳 (1 線) 或者監獄門口等  (2 線)

如果大家都唔得咁改星期一或二早上都 ok
我有以下兩個方案:
1.踩車到奧海城join 埋Willy 後call 貨van(咁早有冇?)
2.連人帶車上西鐵至荃灣西站外再一齊call 車
兩路線我都無意見,因為完無經驗, 只想處女下海, 唔好仆街
1,2 都 OK wor !
踩 MT bike 仆街就預咗,當年我同 Willy 新手時仆街、碌落山、碌坑渠樣樣齊。
踩 MT bike 仆街就預咗,當年我同 Willy 新手時仆街、碌落山、碌坑渠樣樣齊。
egg_studio 發表於 23-4-2010 07:36 PM

KAY WONG兄,假如發生意外時,你保人定保車?
當然保自己啦

MT bike 其實一般 (就算比賽) 車速都唔快 (得 1X km/hr 頂多) 所以炒車時架車好難會爛 -- 所以你平時睇新聞會見到多數係人傷,但架車都冇事

同埋 d 有經驗車手會學識點樣跌先冇咁傷。
真係仆到九彩,依家隻中指伸唔直做人

alexphoto,egg_studio及本人一行三人到大環塘.該日正是alexphoto購入新mtb後,乃是第一次入山的處女下海, 當然見紅,但亦能應乎某些地段.中途egg_studio及小弟互相教路,大家不亦樂乎.雖用上三小時四十分完成一圈, 但慢碌也得一趣!

回覆 8# willywong

人地見紅,你地就不亦樂乎......賤格同學會!!!
此乃是三人共玩之樂,但也為見紅而優, 不見得是賤格書生之為
書生呢度有位,賤格與否就唔知
小生感激兩位前輩沿途"磅"住, 雖偶有PK, 亦難免掛彩,但此程收獲良多。希望日後再多苦練,
要得MTB之樂,不得不受MTB之痛
咁你不如報名 AAE 16/5 芝麻灣,感受吓比賽氣氛,你可以響後面慢慢轆,每次比賽都有批車手響後面慢慢轆,所以唔駛擔心踩得慢。

我同 Willy 已報名。我 2 圈 Willy 1 圈
回覆 13# egg_studio
我當日去影相已能充份體會到比賽的刺激, 而且較落埸安全。參賽對我來講都係言之尚早
I would like to take photo too !!!
回覆 15# garfield

去呢個 post 度傾

http://www.photomarket.hk/viewth ... amp;page=1#pid17847