登記成會員
搜索
查看: 5725|回復: 14

Crank set問題

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

想問170MM同175MM係唔係指咩長度?

隻雞肶長度, 通常170, 換175會"快好多", 建議即刻去換
長D 照計應該無咁快啵… 不過會省力吧?

以我所知有人專登改長雞肶令上山更快, 長沙灣某單車鋪(唔係飛波)團改長雞肶

R7 呢期興玩上山,呢個必改
回覆 4# c_Foo

錯,這長度係根據車手隻腳有幾長而決定

例如我個身高,一般會用 175 mm;假如隻腳短 d ,就用短 d 嘅脾。
死啦, 又錯!!! 我只考慮到畫圓 !

咁畫圓方面呢? 你知到 R7 既級數果 5mm 可以天堂與地獄既分別喔
以畫圓去諗,當然係圓周/迴轉半徑越細越快 -- 因為隻腳轉一個圈距離 (圓周) 細咗......

以 R7 嘅級數,應該可以做到平地 100 km/hr, 上斜 90 km/hr,勁過某討論區果 d 車神
回覆 7# egg_studio
咁CRANK長度同坐位高低有何關係?
腳唔阿長,較低少少個位啦,點解要大費周章去換crank?
你同我就覺得大費周章,對於"極速傳說" 1mm 就係 1mm,企櫈仔就係靠哂佢
咁小弟應該要買175mm~
你知la,可能勝負就差個一個車碌位,計過數,唔好話mm,nm 都差好q遠啊
拿拿拿,我都話!

小匯豐 x 車神 x 企櫈仔 = 不惜工本地換
小匯豐
回覆 8# Homan

當一個 "正正經經" 嘅車手踩開 175mm 咁佢一路都係踩 175 ,唔會無端端走去換另一個  size

但,例如環法單車賽,因為每日都有唔同路段,例如今日要上山賽,聽日要平路,所以每日架車個 config (或者有幾架車) 都唔同。一般上山賽會用長少少嘅脾,作用係上山用少 d 力,但隻腳每次轉一個圈嘅距離都長咗,結果 work done 係一樣,但隻腳用少咗力

咁平路或下山賽就用短脾,令迴轉距離減少,令速度快 d  

但所謂 "長" 及 "短" 都係幾 mm 之差。

之於你話較低個位,呢個都可以,但一般車手買車 / 砌車時都已經根據咗自己身高買適當嘅脾長,所以脾長係 set 好自己架車其中一個 config (只係其中一個 config,仲有其他 config 可以影響速度及舒適度,所以有 d 單車鋪有"度位" 嘅服務)
回覆 10# hongdonald

你要去單車鋪度腳先知用幾長嘅脾 (或上 d 台灣單車網, 佢地有教點度).... 唔係用身高,而係用腳嘅長度,例如你同我一樣高,但唔表示你都係用 175 mm

**上面 post 5 我打錯,應該以腳長並非身高**
R7 兄係大笪地有專業團隊為佢服務,唔好話度身,驗身仲可以......除褲除褲...除褲