登記成會員
搜索
查看: 4745|回復: 15

今星期出車活動>>青山公路荃灣屯門來回~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

20/4 或 23/4 視乎車手多寡決定來回青山公路.

全程青山公路荃灣至屯門來回, 途經深井食甜品, 全走車路下雨取消, 有興趣者請留言!
小弟比較PREFER 23號,一來等D傷好番,二來係星期五!
慢碌可以嗎?
慢轆與否唔係我話事, 緣份既野好難講, 隨緣吧小司主
小弟星期五ok?仲有冇巴打想當日同行~
幾點集合?
預定 8:30 集合, 不過要睇大家情況如何 ~~
星期五晚有野做,唔得lu
Confirm 星期五、六晚都有野做,唔得 (另有 MT bike 活動 -- 請睇新 post)

車手們小心為上,適應咗 road bike 同摺車不同之處後先好亡命,同埋唔好又比我開口中
瀑布有比賽!
的而且確,操控上摺車同RB係兩回事,要適應並唔係兩三課既時間,RB要快唔係唔得,對我來講唔係易事,起碼要經過適應期再逐漸提升速度,盲目追求快只有死路一條。
我問個玩三鐵朋友點訓練RB,答案係留意路面,聽落簡單過小一常識,但往往忽視就係呢d情況!
另外開口中係咪單車團RB化
賣弄少少經驗啦...... road bike 注意用適當波段加速,又可以用身體姿態配合,即係所謂搖車

踩馬路就留意渠蓋,同埋記得響揸車嘅人心目中, road bike 係 "非新手" 踩嘅 (即係有 d 經驗) -- 所以揸車嘅人 expect 踩road bike嘅人會識 "走位" 比自己(汽車)過。相反見到你踩摺車就 expect 你係新手,會避你三分。所以往往 d 汽車/巴士會攞到 road bike 好貼。
的而且確,操控上摺車同RB係兩回事,要適應並唔係兩三課既時間,RB要快唔係唔得,對我來講唔係易事,起碼要 ...
c_Foo 發表於 23-4-2010 01:07 AM

CFOO兄幾時介紹你個三鐵朋友比禾識
佢話唔鐘意膠人 (冇質感), 另外要運動健將
咁都要摸過先知運動健將就當然係la
我都識幾個玩三鐵,男既,岩唔岩使?
Willy 呢個地球既和平靠哂你喇, 幾個"生鐵男"齊齊介紹比 R7 兄吧