登記成會員
搜索
查看: 8372|回復: 13

舊車變身大放送+放毒 Cannondale CAAD9 車(完成圖)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

放毒放毒放毒放毒放毒

原車: Raleign (54cm) 鋼管架 + Shimano Sante crank + Sante derailleurs
+ 105 brake + Sora shifters + 600 headset + Colnago stem + Wellgo lock 踏

新車: Cannondale CAAD9 + Shimano DuraAce crank + 105 shifter + Cannondale stem, 其他嘢用番原車

重量:frame (54cm) + headset + stem + fork = 1984 gram (如下圖)

close up (下圖)

零件從舊車搬運中,另添置 DuraAce crank  (下圖)

**完成圖**

Sora shifters sucks!
Sora 十分好用,只係重 d

如果有間單車鋪同你講 Sora sucks (例如轉波唔夠 XX 準之類嘅藉口), 咁佢應該係滾你呢 d 新手嘅錢 (滾你買 d 貴d 就嘅件),最好少去呢 d 單車鋪。
我見tiagra/105/咬地瓜/dura ace都係用同一種上落波方式!sora同2200系列就有d唔同!
kay wong兄,fsa 既中空餅評價如何?
舊件砌唔砌到成車, 我想買二手喔 ~~
不過有樣好正既係,雞皇兄屋企好q大,有後花園可以放車..
Sora 有兩隻 -- 9 速開始有撥片同 "㩒制"兩款。其實 "㩒制"有佢優點,就係巡航時 (揸上把) 轉波比撥片方便,呢個就係我當日買 Sora 嘅原因。

另一隻有 "㩒制"嘅 shifter 就係 Campy (其實係 "㩒制"+撥片), 不過價錢就貴過你架"戰車"...... 所以用撥片 (Shimano) 唔表示佢係好,只係 Shimano 特色。 SRAM 嘅撥片方式同 Shimano 唔同 (SRAM 用 DoubleTap) ,咁係咪表示 SRAM 又係 suck 呢?

中空餅一般都食力 d ,但價錢就貴 d 。

平d 就用 Sora 或 Tiagra 中空餅,性能同 DuraAce 一樣,但重好多,不過你荷包都會重番。

另外,你部"戰車"唔需要用到太輕,因為本身架車架都唔係輕。上 Road bike 先追求重量比較實際。

但又要加番 C_Foo 金句,7 成人 3 成單車,你練好自己果 7 成先啦。

PS : 呢個 post 其實係向 C_Foo 致敬的 ~~ 特別係個 CAAD9
忘記答 FSA crank.... 你係咪講緊 $7XX 果隻? 我未踩過,但 "理論上" 中空餅都食力 d

我響單車鋪 "豆" 過,重量同 Tiagra 差不多。
R7兄個把手,設計有個問題,就係如果用下面個手把,係撥唔到上波的...
Tiagra 用下把轉唔到波,Sora 更加不堪

Tiagra

Sora
回覆 10# c_Foo

如果你買 Sora 有撥片 model, 下把一樣轉到波;而 Sora 特色係 for 巡航,所以設計上用上把+ "㩒掣",並非設計上的問題。(可睇睇某 d 三鐵及計時賽 road bike, 上下把手都轉唔到波)

R7 架車其實可能係上手多數用上把踩車。

Details 請睇番我上面個回覆 --

至於點解 Tiagra 下把都轉唔到?我都唔明?(係咪打錯字?)
回覆 6# hongdonald

錯,果個係前園, 但單車放屋內。
已完成舊車變身,今晚踩咗轉調較 config ,明天補相。

初步感覺係 Cannondale 鋁架真係好食力,感覺同舊車個鋼管架一樣。

因為舊 handling bar 應該金屬疲勞咗,踩時有 d "at at" 聲,所以買過條平平地嘅。

過磅後全車重量 20.3 lb ,比舊車輕咗 4 lb
已補相~~