登記成會員
搜索
查看: 16509|回復: 16

新手 Road Bike 推介 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

自從發現咗屯門去美孚既路線原來咁容易, 完全解決咗小弟運輸的問題, 現時要踩一次該路段, Road Bike 相信已離我不遠, 就鋁架炭叉105件, 睇過 Merida HFS 904 相當吸引, 標價$8500 八折後約$6800, 同樣級數 Giant 要過萬, 或是入門唔使咁靚平價入手, 有冇更好的選擇可提供?

http://www.merida-bikes.com/en_int/bike/190/Road+Bike/Road+Race+HFS+904-com
不如出MTB再改公路軚, 一架車有兩種玩法咪仲好! 始終我們來自山上!
始終我們來自山上, 令我諗起猴子, 進化成依家既你和我
比多少少諗諗 905
但前排響飛波見 2009 年款 Cannondale CAAD9-5 都係標緊 $9300...... 之前我都有 post 過話比得起 8K 至一萬,就多好多選擇...... Merida 係窮人精選,但你有得幾個錢,世界就大好多。

註:CAAD9 成車就跟 d 低於 105 嘅件,而車架就好,你下次可以踩吓我架新架了 (我最後冇要之前 post 果個 Fetish 架,而買咗果 CAAD9 淨架)
回覆 3# c_Foo

但人類唔係由猴子進化而嚟......

人類同猴子響進化過程上好早期已經分開咗.... 簡單講

馬騮(有尾) <-- 猴(有尾) <--  靈長類 --> 猿(冇尾) --> 人(冇尾)

事緣我有個 fd 好鍾意"人猿衫",咁有次我問佢呢隻點睇都似馬騮,咁佢死都話馬騮咪即係人猿,咁我地就開始研究馬騮、人猿、猿、猴、猿猴、猩猩、黑猩猩、大猩猩呢幾隻動物大家有乜野關係。

之後發現響動植物公園有齊晒以上咁多隻動物。
Cannondale CAAD9-5 都係標緊 $9300, 成車? 呢架係好野, 印象中約萬中.

有得分期就會考慮萬元成車, 究竟d人話 Merida 車架淋, 係咪真係咁差? 車架分別大嗎? 而套件是否要考慮 105 件才好?
其實shimano 件係唔係已經係好多車廠既default件?
回覆 7# c_Foo

$9300 係 2009 年款,跟 Tiagra 件,Shimano 原裝 rim 。拎上手唔算好輕。

CAAD9 淨架 (54 cm) + fort + headset + 原裝 stem = 1984 kg ,所以淨睇個架係好輕 (以鋁架計),成車稍重係因為套 Tiagra 件 + Shimano 原裝 rim

2010 年當然貴 d,及用 BB30 <-- 現在 support BB30 嘅 crank 唔多,而且非常貴 (唔係十分貴) -- "非常貴"呢三個字係響飛波位 sale 口中講出嚟,所以可想像有幾貴。

但我就未踩過 BB30; 據一位有米車手講, BB30 無錯係食力,但噪音大。重量方面唔知,因為佢都係買成車。
回覆 8# hongdonald

不是,很多車廠用 SRAM,只係入門車多數用 Shimano, 因為 Shimano 多入門件,例如 Sora、Tiagra 等,但 SRAM d 入門件價錢已經係 Shimano 中價件 d 價,所以入門車多數用 Shimano

其實仲有一隻叫 Mircoshift, 平到連入門車都好少用。

以上係個人意見~~
但講真,如果你要我 Merida  及 Cannondale 二選一,我會選 Cannondale

d 鬼佬講 Cannondale 鋁架夠梗淨,而 Merida 基本上打唔入歐美市場,但原因係咪因為 "林",我就唔知,因為冇長時間踩過 Merida RB, 淨係借人玩過。

而我以前架 MT bike 係 Merida 架,同依家個 Giant 架比較,又真係 Giant 架食力好多 .... 不過依家個 Giant 係 team 架,所以又好難比較。
回覆  hongdonald

不是,很多車廠用 SRAM,只係入門車多數用 Shimano, 因為 Shimano 多入門件,例如 Sora ...
egg_studio 發表於 19-4-2010 03:53 PM

SRAM 我見多數安係rb上,好似一隻叫sram rival既槍手,已經等於一部dahon fb既價錢
microshift好多dahon車都有~
Homan 及 C_Foo 架車原裝都係 SRAM X9 ~~

除價錢外,另一個原因係 SRAM 及 Shimano 互不兼容 (除某 d 入門model 外),而  Shimano 歷史悠久,所以踩得耐嘅人會繼續用 Shimano

但個人認為, SRAM 嘅設計及技術都比 Shimano 好,特別係 DoubleTap 呢種轉波方式

PS : Rival 槍手響新界區 + discount 後應該平過大行車...... 因為一對 Red 槍手都係 $3XXX
咁Campagnolo 係唔係一個好牛既配件牌子?
我見D 野好貴..
講既既野越來越遠, 不如另開 thread, 以免日後搵料困難!

就此不如簡單講講分別最平入門, 萬元內及萬元外的 Road Bike 比大家參考吧!
CFOO,BXXCHI 咩價位?
講既既野越來越遠, 不如另開 thread, 以免日後搵料困難!

就此不如簡單講講分別最平入門, 萬元內及萬元外的 ...
c_Foo 發表於 19-4-2010 10:09 PM

贊成,就此封 post, 有乜嘢問請另開新 post ,以免越講越遠。