登記成會員
搜索
查看: 9795|回復: 11

大家有冇聽過CRC?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

唔係華潤萬家.係一個專門賣單車parts既網站,即係好似footlocker旗下既eastbay一樣..

www.chainreactioncycles.com

我見售價比單車舖平,不過要一齊訂share shipping先平(不過我又好似睇到送去hk戚free shipping),因為太多category,最基本連Cassettes(飛輪)都十幾種,究竟邊d part 先arm 小弟部單車?

評分

參與人數 1積分 -10 收起 理由
egg_studio -10 多次post 粗口,屢扣/屢勸不改

查看全部評分

首先又扣你 10 分,因為多次post 粗口,屢扣/屢勸不改。

CRC 好多踩單車人都知,我亦識有車手響上面訂過嘢,佢地訂戰衣,因為佢地要搵 d 獨特 d 又唔想撞款。

一般單車鋪 10 速飛輪都會有"10幾種",簡單嚟講有幾隻大牌子 -- SRAM, Shimano, Sunrise, 及台灣牌 (多數人叫雜嘜 -- 不過其實人地係有牌子),每人出三個款/唔同齒數,計計埋埋已經會有"10幾種"。

例如 Shimano 10 速飛輪都分幾個型號,例如 105, DualAce, XTR, XT 等.

同時又分 road bike 及 MT bike, 每類入面又有唔同 T 數,例如 11-21、11-23、12-26;MT bike 有 11-30, 11-32, 11-36 等等;有時再分物料......

而以上嘅 "10幾種" 飛輪響香港 d 單車鋪一般都有晒,所以唔好大驚少怪。(而 9 速仲唔止 "10幾種" )
就飛輪計買咗要換都幾頭痕,就算你有架生亦要技巧同經驗。

R7 你架車已頂級喇,要換的話你知道依家前碟後飛輪係咩齒數?我亦揸過你架車好去,不過操控方面要用些少時間習慣,記住入腦 "三分車七分人"
至"幣"架生貴過個飛輪

R7 部車雖然未見過,但應該係 9 速,咁 R7 兄知唔知  9 速同 10 速踩響上黎有乜野分別呢?(除咗多一個波之外)

如果真係身痕要搵野改,最大效果就改做 road bike, 咁速度及操控都會直線提升。(只係換車架、rim+tire 都已經有 8 成 road bike)

但因為冇位放、上唔到小巴之類原因而 keep 死響摺 size, 咁就乜都唔駛改,因為比你改套 Campy 11 速響摺車都冇乜顯著分別。

但你死唔信邪,就改套 451, 9T 飛輪 (+專用 hub) 、lock 踏、 64T crank 或 Super Drive (x1.6)、3T 把手 (我都未見過摺車用 3T 把),咁 "理論上" 平路直線可以追到 road bike -- 原因係齒輪比大幅提升,轆 size 又大咗,架車受力咗 (lock踏)、風阻低咗 (3T bar),所以速度必定快過某討論區果 d 傻仔!!

(但實際係點就......由於此乃放毒,所以不予置評/解釋)
如果真係咁信406改車可以變神牛,就講個殘酷的現實你知,R7 果架 KA061,Archer 鋁合金車架,米皇改車不如換上次旺角 KHS 果部鋼架摺 DUP,包你一坐上去不由自主地快過 Armstrong
鋼架夠硬淨又食力。 R7 樓下間 X 牛有代客訂做鋼管架,我早排睇架時差 d 中毒

X 球都有架 Bixxxx 鋼管架成車,跑得 (應該) 之餘又有 80-90 年代意大利車架嘅美感。
不如玩大d,齊齊轉玩rb
諗得掂運輸果 part RB 我絕對有興趣
arm arm  check 過 CRC website, 睇下 d 嘢係咪真係平?

咁 check check 前幾日買果個 SRAM red crank 價錢: CRC 賣 199 磅,唔連 BB;我響大埔某單車鋪買 discount 後 $23xx 連普通 BB。

先幾日介紹果隻毒品 saddle "Sport Manie" 佢就唔見有。

而我果隻 cheap cheap Deore crank 就賣 50.43 磅,我響粉嶺買要 $650

而我下一個目標係 SRAM red shifter, CRC 賣 304 磅,香港約二千尾三千頭。

咁以外國 website 計佢價錢唔算貴。不過要考慮埋運費,同埋自己有冇架生裝。

註:如果真係要響外國搵零件,可以到 Xbay ,因為果處有d 拆車件賣,一般平過全新 3 成。但要成日留意住,唔好心急,即係如果趕住用就唔駛諗。
Delivery charge should be free if you purchase over HK$2400.
我就想加個前籃,可以裝多D東西…
會變左去街車..