登記成會員
搜索
查看: 4379|回復: 7

改期:深夜飛 bike 召集 (粉嶺村路夜遊)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

**因兩大 MT bike 車手都唔得閒,擇日再舉行**

因東主外遊,單車停車場要暫停營業數天, Willy 要 "提車",咁順道夜遊粉嶺村路。

路線:粉嶺--九龍坑--麻笏河--安樂村後山 (不入安樂村)--布格仔路--流水響道--沙頭角公路--禾徑山路--坪輋--恐龍坑--缸瓦浦路--文綿渡--上水--粉嶺
路線介紹:大致可參考番 香港越野單車路線一覽表,簡單嚟講就係 90% 村路,沒有 XC 路,只有沙頭角公路一段 (約 1.5 km) 為馬路 (好多車行果隻)。

預計行程需時 2 hrs - 2.5 hrs

集合時間:9 pm 粉嶺 (我 8:30 pm 響沙田收工)

報名請回 post。
晚上踩村路係唔係要大光燈?
上個星期踩過呢條路,大部分路段有街燈,我都係用果對鴨記 $25 都 ok,冇額外裝電筒。淨係缸瓦浦路附近黑少少。

當然燈呢 d 嘢,多唔會嫌多。

補充,缸瓦浦路要上落一個小山 -- 此路並非年初二果條村路 (年初二果條叫蓮麻坑路),今次因為夜行,不會入邊界,只會貼住邊界行,所以唔會見到深圳居民。
你星期三幾點開工?我有野入上水拎,可以一早入去拎。因為見你8:30 pm 響沙田收工,YMTR7又好想踩,加Alex又試車,夜晚踩沙田大埔,好唔好呢?Sorry又改變主意
星期三我都ok, off-road好玩但個人覺得日間玩安心d ~~
星期三返 9 am

如果你入嚟就 8 am 左右到,順便車我去沙田。

如果係夜走沙田大埔就早決定,因為我可能攞埋架車返工,咁我揸車就唔駛搭順風車。
回覆 5# c_Foo

但條路冇 off road 㗎喎。
回覆 6# egg_studio

咁早! 我頂多8點先入到你度, 之後入去上水。若果夜踩大埔,你要開車返學