登記成會員
搜索
查看: 4381|回復: 7

又問下大家呢幾隻…

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟不材,請各巴打看看以下幾隻前景如何…
號碼來源:波友,職業是投資銀行…
但佢講明這幾個不是短炒一日鮮果類股…

煩請賜教…
上次巴非特講要大家留意建行,如果大家信佢,一手都賺咗 $1K

首先要 decode 先:

1177 中國生物製藥 -- 我對藥業有陰影,因為仲揸住好多 "太陽出來了"
02618 TCL 通訊 -- 呢隻差唔多升到 52 weeks 最高喎,真係有 so?
02369 中國無線  -- 又係  52 weeks 最高...?
00555 御泰中彩控股  -- 睇公司資料,似係短炒局多 d
00082 第一視頻  -- 唔知公司搞邊科

咁究竟收到乜野消息?我地呢 d 散戶炒消息㗎。
自行解讀:「來近會稍為調整,之後你訓身啦… 即係唔係真係訓身… 自己考慮啦!呢隻揸到尾可以有一倍升
幅… 1177,你用iPhone睇下啦。另一隻係2618,電訊股係睇好,但係唔係隻隻得,有D要儲錢裝3G網路,所以有D特別好D… (唔記得講左乜了…)2618及2369啦。」
「另外,因為世界盃… 呢隻在世盃期間會上架,三條5… 另外,你都可以睇埋82… (無乜點講…)」

呢位波友身家豐厚,住大坑上面的豪宅,又司機又工人幾個… 係全職投資者,主力國內房地產…
不過… 道聽途說,只作參考…
補充,今日股海明燈 "介紹"  2618 TCL

文章又係梗吹洗腦,應該有景轟。所以我一定唔會訓身 2618,其他可以研究研究~~ 但近日我等緊建行跌番 d ,然後入番 d ......

轉載自蘋果 12-4-2010 (紅色 highlight 為洗腦位,請注意有否確實數據支持。)

股場放大鏡: TCL通訊追得過

上周五內地 3G概念股又再狂炒,主要原因是工信部等八部委聯合發文力挺 3G,計劃投資 4000億元到 3G網絡建設,消息一出,相關科技概念股全線飆漲,不止香港,內地 A股掛牌的相關股如閩福發 A、上海佳豪、軸研科技、創元科技等都漲停。今年以來三網融合已經不時成為炒作題材,上周再漸漸成形國策扶持股如汽車、家電股近一年多以來如何強勁有目共睹3G概念一旦成形,隨時也有能力成為下一批倍升股。近期受關注的股份之一是 TCL通訊( 2618), 2月至今升勢強勁,上周五勁升 10%,收報 4.35元,已較 2月份倍升。

TCL通訊重新受到市場關注,主要原因是業績復蘇速度較預期快。從事移動手機和相關零組件業務的 TCL通訊, 09年下半年業務開始復蘇,第四季銷售增長顯著,總銷量達 680萬台,按年增 1倍, 12月銷量已達 260萬台,創歷史新高。值得一提是 iPhone手機熱賣同時, RIM的黑莓手機市佔率還在上升,反映互聯網手機的普及化使用, TCL通訊計劃推出 Android為操作平台的手機,正好趕上這股上網多功能手機潮流。09年全年公司實現淨利潤 2300萬元,同比減少 19%,但末季純利達 1.135億元,假設今年往後 4個季度僅維持此水平,即每季賺 1.135億元,全年有機會賺 4.54億元,同比增長 18倍, TCL通訊市值 46.9億元, 2010預測 PE約 10倍,仍是相當便宜。
HSI 21,623.38 +1.02%

1177 中國生物製藥 -- 3.32 +3.43%
02618 TCL 通訊 -- 4.73 -2.27%
02369 中國無線  -- 3.89 -0.77%
00555 御泰中彩控股  -- 1.09 -0.91%
00082 第一視頻  -- 3.03 +2.36
蘋果果然係明燈~~
買對家
股票不是百家樂,好難有得買對家

現況仍等緊適當價位入建行,有冇好價位 suggest?