登記成會員
搜索
查看: 5253|回復: 6

想問一下..

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

假如想更換單車parts(飛輪,鏈,波腳等)
你地一般係自己郁手換定係比$$落單車舖換?
另外,小弟個部係9飛車,呢兩樣parts 可唔可以安落小弟部單車到正常運作!

http://www.28bike.com/classifieds/detail.php?id=74863

http://www.28bike.com/classifieds/detail.php?id=75478

裝到, 不過你要清楚依家架車既 spec, 改完效果唔出就只享受更換過程吧
自己有工具又識換就自己換
自己冇工具但識換就去單車鋪換
自己冇工具又唔識換就去單車鋪換

換飛輪要特別工具 (飛輪匙+鏈批)
換鏈要特別工具 (鏈匙或叫打鏈器)
換餅要特別工具 (餅匙)

冇人知你架乜野車,所以唔可以講 "裝到",特別係個 FSA crank ,因為要睇 size

另外要知本身你個 9 速係幾多齒,先知個飛輪 arm 唔 arm, 因為有機會波腳會唔 arm

同埋你要知道個 Dual Ace 12-23T 同你用緊果個有乜分別 -- 假如你用緊 11T (好似 C-Foo 果架) , 12-23T 係 road bike 用,摺車用咗極速會慢咗,但斜路又會上得辛苦咗。
咁一般單車鋪換飛輪+餅既費用大約係幾多?
另外,假如一個星期出一次車(2~3hrs),咁要幾耐先落一次鏈油保養?
新界區一般二三十,如果 d 零件直頭響果度買就唔駛人工錢

鏈油一般洗完鏈先落,或者幾百 km 先加番少少 。有 d 鏈係唔需要加油,所以要睇番自己部車。

如果唔係踩越野 (有沙有泥) 一般都唔駛洗,淨係用乾布抹就可以了
請問什麼鏈要落油什麼鏈不要?
有 d 叫"免潤滑油鏈"嘅產品,但好少見,而且係咪好過 "要落潤滑油鏈" 就唔清楚。