登記成會員
搜索
查看: 15749|回復: 7

Faxson & Powerway 輪組

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

想換 Hub, 見到屯門單車堡有 Faxson 同 Powerway 406成軨, 價錢分別 $1800 & $1380, Faxson 用 DT 線, 想知換咗係咪比 Dahon 原廠軨好很多, 而兩者點選擇如何, 出產地所知 Powerway 係台灣, Faxson 係邊度出產, 兩千樓下有何選擇, 451又如何, 見大陸有對白軨賣人仔$1200, 冇睇牌子, 不過換 451 要換呔又要改 break, 聽講呔冇 406 咁多選擇, 真惡攪
改咁多嘢,有早知就買 $21800 果部大行啦~~ 但摺車始終係摺車,改到盡花嘅錢隨時夠買多架 road bike, 但點都追唔到 road bike

451 要加 adapter ,買過套 C brake, 值唔值要睇埋重量

另外睇埋鈴線多少,越少越輕,風阻越低,但易 "咬"
改野從中學到不少知識,亦得到樂趣,有地方我一定會買RB
咁改下改下,淨出黎嘅零件可以砌多架小輪車 (d 小輪架多淨架賣同唔貴)
C-Foo兄已經毒發,eggstudio兄又為何幫他解毒呢!
我咪盡力叫佢 upgrade, 咁淨出嚟嘅件用嚟砌部小輪車...... 上次響大埔睇果 d 小輪車車架都係有限錢。

平玩的話,將來部小輪車可以砌 fixed gear,又可以買個二手 7速內變,變成一架 "小輪 City Fixed"
上到小巴先得架,上次踩完返屋企幾咁綢脹,大車踩返屋企都似!
我都係咁話,如果屋企有位/自己有車既話,一定買RB..