登記成會員
搜索
查看: 3880|回復: 3

天文台開放日(手機圖片)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

雖然好近,但其實一次都未上過去點知..

大失所望

入口既小路,鬧市中一片熱帶雨林!

中門大開!

雨水收集器..
不過會唔會"兒戲"左D

係一塊大約十幾平方米既草地上展示所有器材..不過無人解釋下點用,完全要自己自動波去睇..

遠睇真係似碌燈架..

測GAMMA,ALPHA,BETA 射線既儀器..佢話手錶上既夜光都測到..我試過READING係0..

我隻錶原來快左2分鐘

呢舊野正!

放大版8號,10號風球標誌模型

呢PART好悶..睇呢D我不如去科學館..

人山人海..

總括來講,未去既巴打唔洗去,我EXPECT佢會開放一D精密儀器如天氣預測系統,氣象圖制作流程等比較內部既工作,是但整幾張圖,拎幾舊陳年老儀器比人睇,算咩開放日
呢個開放日主要都係簡單介紹下天文台的工作及歷史背景, 俾d從未上過天文台的市民實地參觀下,
所以當你上過去幾次及對佢有一定程度認識的人可能不太吸引, 其實你係佢個網頁分分鐘仲搵到更多資料
如果你對呢方面有興趣可以報名做"天文台之友" 亦可留意一個叫"香港政府科學為民"的講座
我淨係睇你 d 相已經覺得好多嘢睇。

但短週期地震網絡近排好似響香港島開多個新監察站,係咪未 update 資料?
本來都想去, 睇完樓主咁講, 真係可以慳返......