登記成會員
搜索
查看: 4452|回復: 9

摺車維修問題

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟架車最近好多小問題,首先是後RIM扭曲了,應該是年初二炒車引至的。
現在,問題又多了!
分別有後BREAK有問題(問題和RIM扭曲應該有關係);再有就係轉波問題,想調校但條鋼絲又在斷裂邊沿… 接著就是車鏈太鬆,最近(以前沒有發生)踩重腳時間中有「滑牙」的感覺…
400D 可解決你煩惱

1) 你條鏈太鬆呢個問題好耐之前已講咗你知,你加快拆時有冇同時 cut 走一格?
2) RIM "咬",拎去單車鋪整,應該幾廿蚊搞掂。
3) 後 break 就唔知有乜問題..?
4) 轉波就好似上次咁,扭 3/4 圈,唔得再 3/4 圈,應該好易搞掂。
5) 「滑牙」因為條鏈太長 (因為你條鏈本來已經長,再加快拆,就更加長),重腳時會跳一格 (汽車條 timing belt 都會跳格,以致 timing 唔準)
男人心態唔係一味長就好,果條唔係金鍊而係單車鍊。

你架車剎制系統上次hongdonald講話有問題,willy話剎得好急,原因係乸到個制盡頭先有反應!
Already took out one while install the quick release.
個brake好似唔多爽,要按好深先有反應
個BREAK我較過了,現在沒大問題,反應好多了。
不過深淺呢D都係個人習慣吧?

而家最困擾我都係個波,常常重腳滑牙,發出「KICK力瓜啦」的聲音~
回覆 6# Homan

--> 轉波就好似上次咁,扭 3/4 圈,唔得再 3/4 圈,應該好易搞掂。同時要 cut 短條鏈
Already took out one while install the quick release.
garfield 發表於 26-3-2010 01:48 PM

Garfield兄,你是李兄的親人嗎?
我是跟他有非常親密關係的人 !!!
親密過男女朋友,滿意未