登記成會員
搜索
查看: 7554|回復: 11

請問呢d係咪自己組裝的

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

全新26寸 Java Grizz 27速高級山地車

車架:Java Racing Grizz高級鋁合金6061車架
前叉:Powered by SRAM,Rockshox Dart3鋁合金可鎖定避震前叉
變把:XRAM X7 27速變把
車把:鋁制車把
剎車:Powered by SRAM,AVID BB5高性能鋁制碟刹系統
飛輪:SRAM-950鋁合金9速飛輪
牙盤:SHIMANO-532 Deore牙盤
中軸:Quando中軸
輪圈:Pro Java鋁制輪圈HI-TAN鋼絲組
輪胎:26" X 1.95 Kenda 輪胎
鏈條:SHIMANO鏈條
座杆:Java鋁制座杆
鞍座:Java流線鞍座
顏色:紅白色 (如圖)

Java Racing - Italy Designed

平日晚上可於東鐵沿線各站直接交收。
有意請電63517773洽,聯絡電郵[email protected]

14天內有壞包換。

配件選購:
1) 强光五粒LED車頭燈連架,50M防水,三種模式,港幣219
2) 强光九粒LED車尾燈,四種模式,港幣79
3) 密碼單車鎖連架,港幣79
4) 水壺架,港幣39
5) 伸縮腳架,港幣59
6) 手提單車氣泵連架,港幣59

原價: 港幣4280,欲購從速,只此一家。

項目狀態: 全新

標價: 推廣價3980

聯絡: David
以私人訊息聯絡 [email protected]
http://www.bicycle.hk/component/option,com_adsmanager/Itemid,212/adid,2066/catid,34/page,show_ad/
呢架二手點睇?
2010新款MERIDA Matts TFS 100D

敘述:
FRAMEMatts TFS-Comp-Disc
COLOR1.black (shiny dark silver) 2.black (white flames)
FORKSR XCM-H-D-LO 100 Lockout
DERAILLEURS F/RShimano M310 / Alivio
FRONT DERAILLEURShimano M310 34.9-42T
REAR DERAILLEURShimano Alivio
SHIFTER F/RShimano ST-M360 Rapidfire
BRAKE LEVERSHayes Stroker Ryde
BRAKES F/RHayes Stroker Ryde 180/160 mm
CHAINWHEELShimano M311 42-32-22 CG
HUBS F/RDisc-F Alloy / Disc-R Alloy
SPOKESStainless Silver
RIMSMerida TFS Disc-Black
FREEWHEELShimano CS-HG40-8 11-32
TYRE F/R
買左1個月左右~冇花冇撞~99%新~油碟~可鎖避震~3千零蚊有呢D野都唔差了~有興趣e貓留電話~THX [email protected]
屋企唔比放~快放~送埋條原廠{口太}你~ 加100送埋貓眼咪表~新車都要4300

項目狀態: 9成新

標價: 3300

聯絡: lego
以私人訊息聯絡 lego488
應該唔係,佢應該係把車上的裝備列出來,「大」下人咁解。
不過佢都有改少少野…

我估咋!!
以我地d摺車為列,所有部件牌子不一,建議睇多幾間單車店(從中問sales各品牌特性),鎖定品牌再研究高低級系列,了解清楚,買二手相對性能了解更高,請教單車教父出手相助
呢 2 架都係成車,冇乜嘢改過。

2 架都係硬架,30 lb 以上,配件都係入門級,而 brake 係線控,前避震只可應付一般 XC 路,整體上十分入門,簡單黎講,如果去玩我地平時踩開 d 越野路,個人經驗而言,會十分勉強。

而價錢方面,響新界 d 單車鋪都係咁上下。聽日我+Willy 會去大埔採購,你有冇時間一齊?始終如果你唔太熟,最好借架車比你體驗下,同埋了解下各部分零件有乜功能、價位等,唔同車架操控上有乜分別。

仲有,一般響香港 d 單車網站 post 果 d 新車,大部分響大陸 X 寶都有得賣。如果你想買好少少,都要去番單車鋪睇.... 就算我 + Willy 架車響呢 d 網站都唔會有新車賣。
回覆 3# Homan

咁又唔係「大」下人。賣車就算新、舊、成車、砌車一般都會列明零件及型號㗎~~
呢兩架都係廠車件,即是廠用最基本件。
其實真係要睇自己玩咩路多,要兩用(平路,山地), AVID Juicy 3 係最平油制,頭叉用eggstudio果隻好,餅用SHIMANO XT 或者eggstudio用果隻好,frame就要睇玩硬架定軟架,當然軟架會重的
我果支頭叉咪又係你果支....難道你買咗新頭叉??

呢個係響 Facebook 嘅 album, 係上次響芝麻灣嘅 MT bike 比賽,你留意吓 d 車手其實來來去去都係用果兩支前避震 -- Fox 及 RockShox Tora (我果支) , 因為以性能及價錢計,呢兩支係好抵~~

我最初都係用線控,但響 d 大斜或需要控制車身姿勢嘅情況下 (例如一定要鎖死個轆嚟令車身轉向),油制會控制得好好多,所以最後都買咗油制。

至於硬架軟架,最好自己親身感受下先決定。
多謝以上各位意見, 今日你哋幾點去睇?
Please take a look at this one~

車架: 09 MATTS TFS500 (18寸)
叉: Rock Shox Tora 100SL Lock Out (upgraded)
Brake: Hayes Stroker 油壓碟剎 (新款可調教行程)
Speed: 27波
輪組: Shimano M532 (upgraded)
波手/波撥/波腳: Deore / XT
鈴: Mavic XM317
把手: Monkey燕把 (跟 FSA XC180 直把)
腳踏: Wellgo 釘踏 (跟 Shimano兩用腳踏)
咪錶
送埋hold車架, 鏈油.

全車無花無凹無炒過,無上過山,On road only, 95%New (超新出車晤超過20次, 以下相片車上有塵無清潔,清潔後會立立令,因全車無花凹)。
HK$4500 (車價連upgrade零件超過$7000, 因確實無時間玩先割愛)

From HKDiscuss
今日我同 Willy 先響大埔見過呢架車,全新都係三千頭......

Tora 避震新嘅 $12xx......

本身呢架車已經跟 Hayes 油制、Deore + XT 件。

其他零件 (乜乜燕把、釘踏) 買全新加埋都唔駛 $500...... 所以都係果句,最好親自去單車鋪睇,知下行情。

另外今日見仲有部 TFS-400D, 軟架, config 同上面架一樣,標 $7xxx 。呢架以軟架仲抵玩。(已即時通知 Alexphoto)
花多眼亂,預咗budget同單車教父走一轉跌錢之旅,早買早享受喔