登記成會員
搜索
查看: 5811|回復: 6

摺車轉得既補品

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

講開補強 Parts,暫時最有興趣係轉得既部份,e.g. hub, BB芯 & 啤呤踏,以我地三千蚊既摺車如果換上述 Parts 須要幾錢,當然有平有貴,以效果顯著行先,起碼比原有既提升50%吧,價錢自己行量值與否,大家一起討論吧

我架 Jane 既 parts >> 53T, 130BCD

Jane parts.jpg

*** 相片取自 Discuss.com.hk 某 Ching
你果條叫四方 BB 芯,如要換,size 係 113x68 ,不過,四方 BB 芯屬 "古代" 配備,就算有 $$$ 都好難配到 d 輕 d 硬 d -- 我咁清楚因為我上星期 arm arm 想同我架 road bike 配條輕 d 硬 d 嘅四方 BB 芯,但原來依家已經冇乜選擇...... $100-$300

建議 C_Foo 索性連大盤 (crank) 都換埋,一係換過大 d ,一係換雙 / 三餅。摺車黎講應該買 road bike 果 d ,因為直徑 / 齒數大 d。($600 起至中價 $2000, 鈦/碳當然再貴 double)

另外現今 crank 多數用中空 BB, 一般條芯同 crank 已一體化,所以追求輕量化嘅人會配用陶瓷 / 鈦的 bracket,約 $500 起。

你依家轉波果套叫 Sram X7, 你對號入座,去 www.sram.com 就見晒 d 毒品了。果 d "紅色"、"綠色"系列就睇下好,其中一件配件都貴過你架車...... "Force"系列可吸毒

你亦可吸吸 Shimano 毒,有幾個系列,我見最多摺車 / 小輪人用 105,我架 road bike 都有一部分係 105, 重量價錢性能十分 balance

之後可再換 carbon seatpost (但會冇咗個 pump) 因為你用 pump seatpost, 所以換 seatpost 一定輕好好好多 ($500-$1000)

另外有 d 平價偷輕鋁合金 seatpost, 約 $200-300 ,但用於摺車我驚唔夠硬。

既然你有有 pad 單車褲,咁可以換超薄超硬好輕 saddle ,約 $400-$2000

然後當然係羊頭 (反頭),呢樣唔知點解相對唔貴,約 $200-300 有交易。(不過對槍手就...... 可選 Microshift, $1000 樓下)

摺車最敗家都差不多,再想敗家就要上 road bike 及 MT bike 了。
回覆 1# c_Foo

要快,應該踩熟 d 架車,set 好 d 架車,例如 seatpost 及 handling bar 距離、角度,及各自的高度及角度,,知道邊個 setting 最 arm 你及效率最高。

轉配件只會快少少,50% 提升一定唔得

以當晚見你講去到 40  km/h 已經話仲有貨,以實際角度,你首要換大齒數 crank 及啤鈴 hub, 換其他嘢響呢一刻唔會有明顯分別。
eggstudio兄,what about 451 rim?
上面店的staff說要$1200一對,香港有便宜一點的選擇嘛?
講真,摺車 / 20 寸件我唔太熟市價,上面我提議果 d 都係將 road bike 件放摺車/小輪用,所以先知行情。

不過我過幾日會同 Willy 到大埔各大名店睇零件 (我地又要吸毒了) ,到時幫各位打聽打聽。

除 451 rim / 20" rim、鈴摺踏外,仲有乜嘢要打聽?
講真,摺車 / 20 寸件我唔太熟市價,上面我提議果 d 都係將 road bike 件放摺車/小輪用,所以先知行情。

不過我過幾日會同 Willy 到大埔各大名店睇零件 (我地又要吸毒了) ,到時幫各位打聽打聽。

除 451 rim / 20" rim、鈴摺踏外,仲有乜嘢要打聽?